Daň z převodu nemovitosti bude platit patrně kupující

15.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Daň z převodu nemovitosti by měl od ledna platit výhradně kupující, nikoli prodávající, jak je to nyní, kdy kupující za odvod daně pouze ručí. Uvádí to návrh nového zákona o dani z nabytí nemovitých věcí, který mění zdanění obchodů s realitami a který dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna. Sazbu daně předloha, jež míří do rozpočtového výboru, nemění. Od letoška je daň čtyřprocentní, o procentní bod vyšší než v minulosti.

Ministerstvo financí si od změny slibuje mimo jiné vyšší účinnost při výběru daně a její snazší vymahatelnost. Uvádí například, že nabyvatel nemovitosti nyní nemá jistotu, zda nakonec nebude daň platit on jako ručitel, pokud ji prodejce nezaplatí.

Zatímco ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že předloha přinese poplatníkům klady, opoziční poslanci ji kritizovali. Výtky se ozvaly i z řad koalice. Boris Šťastný (ODS) avizoval, že v dalším projednávání přednese návrh na úplné zrušení daně. "Daň z převodu nemovitostí je zločin," uvedl Šťastný, podle kterého jde o dlouhodobé stanovisko ODS. Doufá, že většina občanských demokratů jeho snahu podpoří.

Předseda poslanců opoziční ČSSD Jeroným Tejc zase tvrdil, že změna pomůže těm, kteří prodávají drahé nemovitosti. Narážel na ustanovení, podle kterého se ze základu daně bude čtvrtina odečítat.

Nová předloha u staveb pro bydlení a rekreační účely zruší nutnost pořizování znaleckého posudku jejich ceny. Finanční úřad nově vyměří poplatníkovi daň ve výši tří čtvrtin ceny místně obvyklé. Plátce, který by s tím nebyl spokojen, si ale bude moci nechat znalecký posudek zpracovat a daň bude stejným způsobem vyměřena na jeho základě, pokud bude pro poplatníka výhodnější. Náklady na pořízení posudku se navíc budou odečítat ze základu daně.

Předloha také mění některá osvobození od daně. Například z ní vypadla osvobození, která byla zavedena v 90. minulého století v souvislosti s ekonomickou transformací. Jde například o převody v souvislosti s privatizací státního majetku. Osvobození naopak nově zahrne nabytí vlastnictví nemovitosti uživatelem na základě finančního leasingu.

Norma přečkala návrh na vrácení vládě k přepracování, což navrhovala KSČM. Rozpočtový výbor bude mít na posouzení předlohy měsíc místo obvyklých dvou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK