Accenture zajistí z ČR služby pro Westinghouse v Asii a Evropě

16.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Společnost Accenture bude zajišťovat z Česka služby pro řízení zdrojů pro veškeré operace americko-japonské společnosti Westinghouse v Evropě a v Asii. Westinghouse, který se uchází o dostavbu jaderné elektrárny Temelín, to dnes uvedl v tiskové zprávě. Accenture bude služby zajišťovat po dobu sedmi let, hodnota transakcí, které projdou pražskou pobočkou Accenture, se bude pohybovat v řádu desítek milionů dolarů (stovek milionů korun) ročně.

Česká pobočka mezinárodní společnosti Accenture bude pro Westinghouse zajišťovat služby v oblasti řízení zdrojů . Pobočky Accenture v jiných zemích budou americké společnosti dodávat služby v dalších oblastech, například v nákupu.

Podle generálního ředitele Westinghousu Dannyho Rodericka kontrakt potvrzuje, že chce americká společnost v nejvyšší možné míře využívat české zdroje. "Mít tyto zdroje k dispozici přímo v ČR nám rovněž pomůže připravit kvalitní lokální dodavatelský řetězec pro potenciální výstavbu elektráren AP1000 v Temelíně," uvedl Roderick.

Westinghouse zdůrazňuje, že české firmy by měly významnou úlohu, pokud by společnost získala zakázku na dostavbu Temelína. V dubnu zástupci společnosti na jednání hospodářského výboru Poslanecké sněmovny uvedli, že by české podniky získaly přinejmenším 60 procent z celkové ceny zakázky.

Vysoké zapojení českých firem do dostavby Temelína slibuje i konkurent Westinghousu, česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Zástupci konsorcia nabízejí tuzemským firmám 70 procent z celkové ceny kontraktu a zdůrazňují, že české firmy už nyní získávají možnost podílet se na elektrárnách, které ve světě staví ruská společnost Rosatom.

Energetická společnost ČEZ, která tendr na dostavbu Temelína vypsala, na konci března ukončila předběžné hodnocení nabídek a nyní jedná s Westinghousem a s Konsorciem MIR.1200 o jejich vylepšení. Očekává se, že by konečné rozhodnutí o vítězi tendru mělo padnout na podzim.

Náklady na stavbu třetího a čtvrtého bloku se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Výkon jihočeské elektrárny by se měl po dostavbě více než zdvojnásobit ze současných 2000 megawattů. Nové bloky by měly začít elektřinu vyrábět v roce 2025, v provozu by měly být 60 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK