Sněmovna podpořila výhodnější odpisy strojů pro výuku studentů

17.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Firmy, které nakoupí stroje a zařízení určené k odbornému vzdělávání studentů především technických oborů, by mohly být v budoucnu daňově zvýhodněny. Sněmovna dnes v úvodním kole podpořila návrh skupiny vládních poslanců, kteří chtějí výhodnější odpisy pro stroje a zařízení určené po výuku učňů a studentů. Jejich novela zákona o daních z příjmů, jež míří do rozpočtového výboru a do školského výboru, má zejména podpořit spolupráci škol a firem při odborné přípravě studentů.

Návrh předložili tři poslanci ODS Pavel Staněk, Jiří Pospíšil a Jan Bureš s vládním kolegou z TOP 09 Františkem Laudátem. Vláda se k jejich návrhu postavila kladně. Premiér Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že podniky to bude víc motivovat k tomu, aby se podílely na praktické výuce a přípravě studentů středních i vysokých škol.

Peníze, které firma použije pro nákup technologií, přístrojů či pro formy stipendia a podobně, si bude moci odečíst z daňového základu. Novela počítá s tím, že pokud firmy budou využívat svůj majetek pro účely výuky po víc než polovinu doby provozu, budou si moct v roce, kdy ho uvedou do užívání, odečíst od daňového základu 110 procent jeho vstupní ceny.

Pokud by zařízení sloužilo studentům jen 30 až 50 procent času, mohly by si odečíst 50 procent ceny. Pokud firma majetek převede škole, mohla by si odečíst také 110 procent.

Poslanci v novele také navrhují zvýšení horní hranice odečitatelného motivačního příspěvku pro studenty. Nově by si firmy mohly odečítat u středoškoláků až 5000 korun místo dosavadních 2000 korun a u vysokoškoláků až 10.000 korun místo dosavadních 5000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK