Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu klesla na 14,41 procenta

20.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (ČTK) - Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu už třetí měsíc po sobě klesla. Bez práce bylo 14,41 procenta obyvatel, zatímco v březnu míra nezaměstnanosti dosáhla 14,68 procenta. Informoval o tom dnes tamní ministr práce Ján Richter. Situace na trhu práce se na jaře obvykle zlepšuje kvůli zahájení sezonních prací v zemědělství nebo ve stavebnictví. Tyto práce letos kvůli dlouhé zimě začaly později.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do práce, dosáhl v dubnu na Slovensku 388.948 lidí. Proti březnu se řady nezaměstnaných ztenčily o zhruba 7300 osob, ve srovnání s minulým rokem ovšem přibylo téměř 26.800 lidí bez práce.

"Když jsem předchozí měsíce hodnotil jako mírný optimismus, v tomto hodnocení pokračuji," komentoval Richter vývoj nezaměstnanosti. Řekl, že do konce roku doufá v pokles míry nezaměstnanosti pod hranici 14 procent.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. Situace na trhu práce se v zemi zhoršovala prakticky nepřetržitě od propuknutí globální ekonomické krize v roce 2009 až do začátku letošního roku, kdy nezaměstnanost vystoupila na nejvyšší úroveň od dubna roku 2004, a to na 14,8 procenta.

Vysoký počet nezaměstnaných je jedním z největších problémů exportně orientované slovenské ekonomiky, která letos podle ekonomů zaznamená zpomalení tempa hospodářského růstu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK