Každá výměna peněz má svá pro a proti

02.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Přemýšlíte kolik peněz si na zahraniční dovolenou vyměnit a hlavně, kam se pro ně vydat? Je lepší vyměnit peníze v bance nebo raději zajít do pouliční směnárny? Kde vám nabídnou nejvýhodnější kurzy a jaké poplatky budete za směnu muset zaplatit?

Téma tohoto týdne: Připravte se na dovolenou

Vydat se na dovolenou jen s platební či kreditní kartou v kapse a bez peněz v hotovosti je sice velice moderní, nicméně ne zrovna rozumné. I v těch nejvyspělejších zemích se stále najdou obchůdky a restaurace, kde vám platební karta nebude nic platná…

Nejvýhodnější kurzy pro nákup valut vám většinou nabídnou pouliční směnárny, které jsou ve větších městech skoro na každém rohu. Občas se dokonce stane, že vám obchodník nabídne kurz ještě výhodnější, než jaký je uveden na vývěsce. A ti, kteří rádi smlouvají, to mohou klidně zkusit. Docela často uspějí. U většiny směnáren klienti neplatí žádný poplatek za směnu a minimální částka transakce není nijak omezena. Pamatujte, že pokud necháte výměnu na poslední chvíli a učiníte tak kupříkladu na letišti, může vás tamní kurz překvapit. Bývá docela nevýhodný.  

Pro peníze se můžete vydat pochopitelně také do banky. Kurzy jsou zde sice méně výhodné, ale zase máte jistotu, že nenarazíte na nějakého podvodníka. Většina bank si za směnu účtuje poplatky. Jejich výše závisí na vyměňované částce (viz. tabulka).

Banka

Poplatky za směnárenské operace (prodej valut)

Citibank

zdarma

Česká spořitelna

zdarma

ČSOB

1 %

eBanka

1 %, min. 50 Kč, max. 2500 Kč

GE Capital Bank

1 %, min. 30 Kč

Interbanka

1 %

HVB Bank

2-4 % (dle měny) *

Komerční banka

1 %, min. 50 Kč

Raiffeisenbank

zdarma

Volksbank

zdarma

Živnostenská banka

2 %, min. 50 Kč

Zdroj: banky k 18.6.2004

Některé banky nabízejí prodej valut bez poplatku – například Citibank a Volksbank. V období od června do září nabízí prodej cizí měny zdarma i Česká spořitelna a Raiffeisenbank. U ostatních bank zaplatíte 1 či 2 procenta z vyměňované částky.

Pozor! Pokud si potřebujeme nejprve vybrat hotovost a teprve potom si jít peníze vyměnit, pak si požadovanou částku raději vyberte z bankomatu. Ušetříte tak na poplatku za výběr hotovosti na přepážce!

Jestliže se ale rozhodnete měnit peníze až na dovolené, připravte se na to, že v zahraniční bance vám tuto službu pořádně naúčtují prostřednictvím poplatků. Navíc mějte na paměti, že snad jen v Chorvatsku pochodíte s českými korunami. Všude jinde musíte být vybaveni eury nebo dolary. Každopádně s sebou noste vždy cestovní pas, bankovní úředníci ho na vás budou vyžadovat jako doklad totožnosti. 

Na poplatcích vás v zahraničí vyjde výběr z bankomatu minimálně na stokorunu, ale pravděpodobně to i přesto bude méně, než byste zaplatili v tamní bance. Při výběru z bankomatu zaplatíte obvykle určité procento z vybírané částky, ale u některé banky navíc i fixní poplatek (viz tabulka). Je tedy lepší vybírat vyšší částky. Ovšem v tomto případě pozor na stanovený limit vaší karty pro výběry z bankomatu a na to abyste měli na účtu dostatek peněz.

Banka

Výběr z bankomatu v zahraničí

Citibank

100,- + 0,5 %

Česká spořitelna

100,- + 0,5 %

ČSOB

80,- + 0,5 %

eBanka

1,5 %, min. 140,-

GE Capital Bank

100,- + 0,5 %

Interbanka

80,- + 0,5 %

HVB Bank

100,- + 0,5 %

Komerční banka

1 %, min. 100,-

Raiffeisenbank

1 %, min. 125,-

Volksbank

75,- + 0,5 %

Živnostenská banka

105,- + 0,5 %

           Zdroj: Banky k 18.6.2004

Další možností jak si hotovost v cizině pořídit, je tzv. cash advance. To znamená, že si můžete z karty vybrat peníze přímo na pobočce banky v zahraničí. Počítejte ale s vyšším poplatkem, mnohde výraznějším, než za výběr z bankomatu. V jistých zemích je dokonce možné vyměnit peníze ve směnárenských automatech umístěných přímo před bankami. Kurzy jsou však v tomto případě vyšší.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky