Fed stále ještě nemá důvod měnit směr měnové politiky

21.05.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Americká centrální banka tento čtvrtek zveřejní zápis ze zasedání měnového výboru centrální banky, které se konalo 1. května. Tento výstup může být pro kapitálové trhy důležitější než dříve. Podle vyjádření některých členů Fedu se totiž začínají čím dál častěji objevovat názory, že centrální banka začne postupně utlumovat program na odkup aktiv QE3.

Benzín do ohně přilili v posledním týdnu hned dva důležití představitelé Fedu: Charles Plosser (šéf Philadelphia Fed) a John Williams (San Francisco Fed). U Plossera to žádné překvapení nebylo, neboť jeho názory jsou dlouhodobě „jestřábí“. Ovšem Williams bývá označován spíše za „holubici“, jeho teze o postupném ukončování QE3 již v letních měsících jsou pro trhy mírným negativním překvapením a varováním, že Fed není jednotný. Je ale důležité zmínit, že výše zmínění členové americké centrální banky nemají momentálně hlasovací právo. Jejich názory se tedy v samotném rozhodnutí neprojeví. To ovšem neznamená, že by investoři měli jejich názory ignorovat. Středeční výstup z předchozího zasedání by tedy měl vnést více světla na rozdělení názorů v americké centrální bance. Investoři budou s napětím očekávat poměr sil a budou se snažit vyčíst mezi řádky, kdy mají očekávat zahájení postupné změny kurzu měnové politiky.

Šéf Fedu Ben Bernanke ale na minulých zasedáních opakoval stále to stejné: Dokud nezaměstnanost neklesne na 6,5 %, nebo tam alespoň udržitelně nebude směřovat, a dokud inflace nepřesáhne 2,5 %, není žádný důvod začít omezovat měnovou politiku. Dokonce naznačil i možnost jejího dalšího uvolnění. To bylo velkým překvapením, protože o této variantě se před tím ani nemluvilo, ani nespekulovalo. Fed k tomu pravděpodobně přiměla série mírně horších dat z průmyslu. Investoři by měli vnímat pozitivně, že Fed je připraven k velmi flexibilní měnové politice s ohledem na aktuální vývoj. Nejen sami na sebe se totiž musí dívat. Ve hře je i zpomalující čínská ekonomika a stále velmi slabá Evropa. Obě země jsou důležitými obchodními partnery a vývoj v těchto ekonomikách musí brát američtí bankéři na zřetel.

Kde se tedy aktuálně nacházejí důležité sledované ukazatele? Nezaměstnanost je na 7,7 %, na požadované úrovni 6,5 % byla naposledy v prosinci roku 2008. Splnění tohoto cíle je tedy, zdá se, zatím velmi daleko. Obava z nadměrné inflace je momentálně neopodstatněná. Její aktuální meziroční změna je 1,1 %, což je také značně daleko od vytyčeného limitu. Na základě těchto ukazatelů mohou být tedy trhy i nadále v klidu, Fed zatím nemá racionální důvody utlumovat měnovou podporu ekonomiky v objemu 85 mld. USD měsíčně.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE