Řidiči, víte, s čím odjet na dovolenou?

30.06.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Nejste si jisti, co musíte zařídit před odjezdem za odpočinkem do ciziny? Netušíte, jaká úskalí vás mohou potkat třeba na cestě do Finska? Pak pozorně čtěte náš článek!

Téma týdne: Připravte se na dovolenou

Vyjedete-li na letošní dovolenou vlastním vozem, mějte s sebou platný řidičský průkaz, technický průkaz a zelenou kartu. Pokud budete cestovat jen po Evropě, pak už (až na opravdové výjimky, o kterých bude pojednáno níže) žádný jiný doklad nepotřebujete. Od prvního května tohoto roku jsou na území Evropské Unie uznávány všechny druhy v Česku platných řidičských oprávnění. Mezinárodní řidičský průkaz není nutný. Jiná je situace, když vyrazíte mimo území EU. V tomto případě doporučujeme, abyste si včas vyřídili mezinárodní řidičský průkaz.

Aby vám tento doklad mohl být vydán, musíte se osobně dostavit na odbor dopravy příslušného obecního či městského úřadu (v závislosti na místě vašeho trvalého bydliště), kde vyplníte žádost o vydání mezinárodního řidičského průkazu. Šedobílý doklad vám bude vydán na počkání, pokud zároveň předložíte platný doklad totožnosti, platný řidičský průkaz vydaný v ČR nebo cizím státem a fotografii formátu 35 x 45 milimetrů. Mezinárodní "řidičák" nelze vyřizovat mimo místo trvalého bydliště, ani na dálku (poštou, po internetu nebo e-mailem). Pokud tedy třeba studujete nebo pracujete v Praze, ale trvalé bydliště máte v Brně, musíte si pro důležitý doklad jet do Brna. Důvod je prostý: na úřadě si potřebují ověřit vaši totožnost.
 
V žádosti o vydání mezinárodního řidičského průkazu (MŘP) vyplňujete sérii a číslo vašeho "klasického" řidičského průkazu, datum a místo jeho vystavení, důvod, proč o vydání MŘP žádáte (tj. například cesta do zahraničí s uvedením konkrétního státu), vaše iniciály a adresu. Za vydání mezinárodního průkazu zaplatíte padesátikorunový správní poplatek. Těžce postižené osoby (ZTP, ZTP-P) jej dostávají zdarma.

Mezinárodní řidičský průkaz je dvojího typu: buď vídeňského vzoru s tříletou platností od data vydání nebo ženevského vzoru s platností jednoho roku od data vydání. Některé státy uznávají pouze jeden z těchto MŘP, proto doporučujeme, abyste v žádosti uvedli, ve kterém státě budete řidičský průkaz používat. Zaměstnanci dopravního odboru vám pak poradí, který doklad zvolit. Při splnění všech podmínek máte nárok na vydání mezinárodního řidičského oprávnění v rozsahu vašeho tuzemského řidičského oprávnění.

Mezinárodní řidičský průkaz je doporučován nebo vyžadován mimo jiné v těchto zemích:

Albánie, Alžírsko, Austrálie, Bělorusko, Egypt, Gibraltar, Izrael, Kanada, Kypr, Nový Zéland, Turecko, Ukrajina, USA

Při cestách autem po opravdu exotických zemích vám pomůže, když budete mít k dispozici překlad údajů v MŘP do daného úředního jazyka nebo alespoň v angličtině. Značně se urychlí vyřízení formalit na hranicích. V Libyi budou například kvitovat s povděkem, když předložíte arabský překlad.

Pokud budete cestovat do zahraničí jiným automobilem než svým vlastním (třeba půjčeným od příbuzných, z půjčovny nebo pořízeným na leasing), budou po vás pohraničníci v některých zemích (včetně evropských) možná požadovat doklad, že jste oprávněni toto vozidlo užívat. To se týká například Finska nebo Rumunska. Proto bychom vám doporučili mít s sebou notářsky ověřenou plnou moc majitele vozidla (nejlépe opět v daném úředním jazyce, případně v angličtině).

Náš tip:

Pokud vyrážíte autem do opravdu exotické země, doporučujeme před odjezdem mimo jiné zavítat na internetové stránky Ministerstva zahraničních věcí nebo Ústředního automotoklubu. Tam naleznete pravidelně aktualizované informace o tom, jaké doklady musíte s sebou v té které zemi mít a jaká pravidla tam jste povinni dodržovat.

Praktické internetové stránky (nejen) pro řidiče:

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky