Roční zisk a tržby skupiny SABMiller silně rostly

23.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. května (ČTK) - Zisk a tržby druhé největší světové pivovarské skupiny SABMiller vzrostly za poslední finanční rok o deset a více procent. Majitel Plzeňského Prazdroje a řady dalších pivovarů v dnešní zprávě uvedl, že se mu dařilo zejména v Latinské Americe a Africe.

Zisk SABMilleru před zdaněním, splátkou úroků a amortizací (EBITA) se za rok do konce března zvýšil o 14 procent na 6,4 miliardy dolarů (130 miliard Kč). Tržby skupiny posílily o deset procent na 34,5 miliardy dolarů. Výsledky byly v souladu s očekáváním analytiků, uvedla agentura Reuters.

Zisk skupiny v Latinské Americe vzrostl o 11 procent a tento kontinent nyní vytváří asi třetinu zisků SABMiller. V Africe se zisk zvýšil o 20 procent. Skupina, jejíž akcie se obchodují v Londýně a Johannesburgu, začala z jihoafrických počátků expandovat ke konci 90. let, kdy koupila Prazdroj. V roce 2002 se rozrostla o americkou společnost Miller.

SABMiller vyrábí vedle plzeňského piva například západní značky Miller, Grolsch nebo Peroni a má řadu značek na mladých trzích světa. Ty se na jeho zisku podílejí třemi čtvrtinami.

SABMiller předpověděl, že situace na trhu se v nejbližších měsících měnit nebude a růst na rozvojových trzích bude pokračovat. Největší světový producent piva Anheuser-Busch InBev nedávno snížil odhad prodeje na brazilském trhu. Nizozemský Heineken po slabém začátku roku zhoršil odhad růstu pro celou skupinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK