Textilka Veba dá dividendu 200 Kč na akcii, chce další růst zisku

29.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Broumov (Náchodsko) 29. května (ČTK) - Textilka Veba z Broumova na Náchodsku, která patří k lídrům textilního oboru v Česku, dá z loňského rekordního zisku 288 milionů korun na dividendy 112 milionů korun. Na akcii o nominální hodnotě 1000 korun připadne dividenda 200 korun, rozhodla dnes valná hromada. Letos Veba plánuje další růst zisku i obratu na nové nejvyšší hodnoty. Očekávané zvýšení prodeje o téměř deset procent na více než 2,2 miliardy korun se bude nadále opírat o export bavlněného brokátu na západoafrické trhy.

Většinu dividend získá společnost Incot, která má pod kontrolou přes 90 procent akcií Veby a výplatu dividend navrhla. Firma Incot, která patří šesti manažerům Veby, dividendy použije na financování transakce, při níž v říjnu 2010 od zkrachovalé firmy Pyrr koupila za více než půl miliardy korun 50 procent akcií Veby.

"Rok 2012 byl pro Vebu podnikatelsky nejúspěšnějším rokem v její novodobé historii," uvedl generální ředitel podniku Josef Novák. Růst se podle něj opíral jak o vyšší hmotnou výrobu díky pořízeným investicím, tak o vyšší efektivnost výroby a prodeje. Tržby podnik zvedl o 13 procent na 2,06 miliardy korun a zisk o 79 procent. Většina látek šla do Afriky, celkem export zajistil 93 procent tržeb.

Na investice Veba loni dala 380 milionů Kč, hlavně do technologií tkalcoven a úpravny. Letos podnik plánuje investice kolem 300 milionů Kč. Jednou z významných nevýrobních investic je stavba školicího a kongresového střediska v Broumově za téměř 40 milionů Kč, které by mělo být hotové do poloviny příštího roku.

Dosavadní průběžné výsledky dávají podle Nováka předpoklad naplnění letošních plánů. Tržby za africký brokát Veba do konce dubna zvedla meziročně o čtvrtinu na 723 milionů a hrubý zisk o 46 procent na 166 milionů korun. Celoročně by se mohl hrubý zisk pohybovat kolem 330 milionů Kč. K vyšším tržbám by podniku mělo letos pomoci i dosažení vyšších cen za zdokonalené a inovované produkty a také oslabení koruny vůči euru.

V dalších plánech broumovského podniku je pro rok 2014 vstup na trhy zemí na Arabském poloostrově. V Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Ománu či Kuvajtu by Veba chtěla uspět s voály, bavlněnými plátny a satény nebo typickými arabskými šátky. "Jde o dlouhodobý projekt získání nových trhů, jehož cílem je diverzifikace obchodní a strategické pozice Veby," uvedl Novák. Příští rok by Veba na těchto trzích mohla udělat obchody za desítky milionů korun.

Počet pracovníků by měl letos podle Nováka zůstat na zhruba 1200 lidech. Jejich průměrná mzda, včetně příspěvku na penzijní připojištění, loni vzrostla o pět procent na 24.862 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK