Nového zaměstnance musíte nahlásit

02.07.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Rozvoji podnikání mnohdy brání nesmyslné administrativní překážky. Složité systémy daní, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění. Jan málokdo z podnikatelů může říci, že se v té změti paragrafů vyzná. Někdy může být každá rada drahá, někdy ale levná. Jako v našem Poradenském centru...

Na stránkách poradna.finance.cz se můžete ptát prakticky na cokoliv. Tým našich spolupracovníků vám zdarma radí při řešení jednodušších problémů. Odpovědi na všechny dotazy pak najdete v sekci Dotazy a odpovědi zdarma.

Jeden náš čtenář - podnikatel - nevěděl, co vše musí udělat, když chce zaměstnat člověka na tzv. dohodu o provedení práce:

"Podnikám jako OSVČ a chci si vzít pár lidí na dohodu o provedení práce, z které se neplatí soc. odvody. Jak je to však s administrativou co se tyče FÚ? Kdy odvedu strženou zálohu na daň - při výplatě nebo na konci roku? Pokud se nepletu, záloha je ve výši 20%. Je to tak? Musím někam hlásit, že u mě někdo pracoval na dohodu o prov.práce?"

Na jeho dotaz odpovídá v Daňovém poradenství odpovídá JUDr. Petr Dytrich: 
"Vznik prac.poměru musíte nahlásit na OSSZ a ZP, u které je pracovník pojištěn, ať odvádíte nebo ne pojištění. U FÚ se musíte přihlásit jako plátce daně z příjmů ze závislé činnosti. Zálohu na daň z příjmů strháváte pracovníkovi při výplatě mzdy a nejpozději 20.dne následujícího měsíce ji musíte odvést FÚ. Daňové zatížení je závislé na výši mzdy a typu pracovního poměru. V únoru následujícího roku předložíte přiznání k dani z příjmů ze závislé činnosti a funkčních požitků Vašemu FÚ a provedete vyrovnání daně, pokud je nedoplatek."

Neváhejte a využijte služeb poradenského centra. Kdo vám dá dnes něco zadarmo?

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ