Fed: Ekonomika USA roste pomalým až mírným tempem

05.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 5. června (ČTK) - Americká ekonomika rostla od poloviny dubna "pomalým až mírným" tempem, uvedla dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě nazvané Béžová kniha. Proti předchozí zprávě to naznačuje určité zpomalení, protože dubnová Béžová kniha mluvila pro období od počátku března do poloviny dubna o "mírném" růstu.

Fed konstatoval, že v posledních týdnech posílily spotřebitelské výdaje, zatímco trh bydlení zůstal na silné úrovni. Najímání zaměstnanců se zvyšovalo, nicméně i nadále zůstává relativně utlumené.

Dubnová Béžová kniha vyzněla optimističtěji než předešlé zprávy. Šéf Fedu Ben Bernanke minulý měsíc naznačil, že pokud by se ekonomika dál zlepšovala, pak by mohla centrální banka svou krajně uvolněnou měnovou politiku začít postupně zmírňovat. To vyděsilo akciové trhy, jejichž letošní silný růst se do značné míry opíral právě o pumpování nových peněz na trh prostřednictvím nákupů dluhopisů ze strany Fedu.

Realitní sektor podle zprávy začal vykazovat značnou dynamiku a trh obytných realit spolu se stavební aktivitou rostl mírným až silným tempem ve většině oblastí USA. Podle Fedu rostla ve většině oblastí i průmyslová výroba.

Tempo růstu největší světové ekonomiky v prvním čtvrtletí zrychlilo na 2,4 procenta po zpomalení na 0,4 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Fed podporuje ekonomický růst od vypuknutí finanční krize a recese v roce 2008 nulovými úrokovými sazbami a masivními nákupy dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK