Výplata důchodů a nemocenských dávek v hotovosti v povodněmi zasažených oblastech

06.06.2013 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


V důsledku povodní, které zasáhly část naší republiky, informuje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) o způsobu hotovostní výplaty důchodů a dávek nemocenského pojištění v postižených oblastech, a to v souladu s nařízením vlády o nouzovém stavu. 

„Lidé z postižených oblastí, kteří si od ČSSZ nechávají vyplácet důchody, nemocenské a peněžitou pomoc v mateřství v hotovosti prostřednictvím pošty, si budou moci dávky v hotovosti vyzvednout na poště,“ říká ústřední ředitel ČSSZ Vilém Kahoun a doplňuje: „Včasné rozhodování o dávkách důchodového a nemocenského pojištění není ohroženo. Mimořádná situace se netýká bezhotovostních výplat, které ČSSZ vyřizuje v běžném režimu.“ Dnes se na způsobu řešení mimořádné situace hotovostních výplat dohodlo vedení ČSSZ a České pošty, s. p.

Situace 1: Pošta byla uzavřena a nebylo možné zajistit doručení do bydliště

  • dávky budou lidem vyplaceny na pobočce pošty nebo prostřednictvím doručovatele České pošty
  • bližší informace poskytne informační linka České pošty 840 111 244

Situace 2: Nebylo možné zajistit doručení do bydliště, pošta je v provozu

  • dávky budou lidem vyplaceny na pobočce pošty

Situace 3: Důchodci se zdržují mimo lokalitu svého bydliště (evakuace, pobyt u příbuzných)

  • telefonicky požádat pobočku pošty o doslání výplaty důchodu na pobočku pošty v místě, kde momentálně pobývají

Situace 4: Lidé přišli o poukázku k výplatě dávky (ztráta při evakuaci, zničená povodní)

  • mohou se obrátit na pobočku pošty, kde se celá záležitost bude řešit

Situace 5: Lidé přišli o doklad totožnosti, kterým se prokazují při výplatě dávky

  • pokud svou totožnost nemohou prokázat ani jiným dokladem, např. cestovním pasem, musí požádat příslušný obecní úřad o vydání náhradního dokladu totožnosti

Za běžné situace se důchody v hotovosti vyplácejí speciální složenkou, kterou proplácí pošta dle adresy bydliště důchodce, nebo je doručuje pošta přímo do bydliště. Nevyzvednutý důchod pošta uloží po dobu 3 měsíců od data splatnosti důchodu. Dávky nemocenského pojištění se v hotovosti vyplácejí standardní poštovní poukázkou, lidé si tak peníze mohou vyzvednout na kterékoliv poště. Složenku na dávku nemocenského pojištění je možné vyzvednout do data uvedeného na složence. Nebude-li dávka v této lhůtě vyzvednuta, bude vrácena na účet ČSSZ a následně znovu zaslána na stejnou případně jinou adresu, pokud pojištěnec požádá o změnu.

Provoz okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) v oblastech zasažených povodněmi není zásadně omezen. OSSZ jsou pro veřejnost otevřeny.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY