Co (ne)dělat u doktora v cizině?

08.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud budete muset vyhledat pomoc lékaře, potom bude ideální, když budete kromě klasického pojištění u nějaké české zdravotní pojišťovny mít sjednáno i cestovní pojištění! Proč?

Téma: Jak řešit problémy na dovolené

  • Může se stát, že v zahraničí onemocníte nebo se zraníte a budete muset vyhledat lékařské ošetření. Právě v této situaci doceníte, že máte uzavřeno cestovní pojištění. Abyste nepřišli o pojistné plnění, snažte se držet následujících instrukcí!

V případě jakékoliv pojistné události neprodleně informujte asistenční službu pojišťovny, u které má uzavřené cestovní pojištění. Pokud to váš zdravotní stav nedovoluje, pak ji za vás může kontaktovat i člen rodiny, případně zástupce cestovní kanceláře a další lidé. Služba je k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně. Pojišťovny v této oblasti spolupracují se společnostmi, které mají pobočky po celém světě. Česká pojišťovna nebo UNIQA pojišťovna například asistenční službu zajišťují prostřednictvím společnosti AXA Assistance, Allianz pojišťovna zase spolupracuje se společností Elvia Assistance. "S klientem hovoří operátoři asistenční služby česky a v podstatě zajišťují veškeré potřebné kroky k vyřízení události," uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Milan Káňa. Pojištěnému je doporučen další postup, asistenční společnost kontaktuje příslušné instituce (lékaře, nemocnice, úřady, policii) a vyřídí za pojištěného všechny potřebné platby (případně garance plateb). "Pouze při platbě za jednorázové ošetření do cca 100 euro bychom klientovi doporučili přímou platbu proti potvrzení. Je to nejrychlejší varianta, po návratu klientovi Allianz na základě dokladu vyplatí pojistné plnění," radí Milan Káňa.

  • Co dělat v ordinaci v cizině (a ještě předtím v Česku)?

U lékaře se prokážete cestovním dokladem a dokladem o pojištění (jak Potvrzení dočasně nahrazující Průkaz evropského zdravotního pojištění od vaší zdravotní pojišťovny, tak doklad o cestovním pojištění). "Před odjezdem tedy nejen uzavírejte cestovní pojištění, ale také se obraťte na svou zdravotní pojišťovnu, sdělte jí tranzitní země a cíl vašeho pobytu a požádejte o vystavení Potvrzení nebo vydání Průkazu," doporučil ředitel tiskového odboru Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner. V členských zemích EU máte totiž od našeho vstupu do unie nárok na poskytnutí zdravotní péče i na základě klasického zdravotního pojištění. (O výhodách a úskalích této varianty si přečtěte zde.)

V případě zaplacení lékařského zákroku v hotovosti pečlivě uschovejte všechny účty a po svém návratu je předložte  pojišťovně k proplacení. "Pokud dostaneme doklad o ošetření v cizím jazyce, nepožadujeme po klientovi, aby jej nechával přeložit. To si zajistíme sami. Stejně tak naše partnerské pobočky v zahraničí jsou schopny posoudit, zda je doklad pravý, zda obsahuje všechny náležitosti," uvedl mluvčí Allianz pojišťovny Milan Káňa. Pokud se nejedná o složitý případ, trvá vyřízení jen několik dnů. Peníze by potom klient měl mít na svém účtu do dvou týdnů.

  • Kdy po pojišťovně nemůžete vůbec nic chtít?

V některých případech vám pojišťovna pojistné plnění v rámci pojištění léčebných výloh za žádných okolností neposkytne. Každý, kdo si koupí cestovní pojištění, by se proto měl seznámit s pojistnými podmínkami. Zde naleznete okruh onemocnění, úrazů a jiných případů, kdy pojišťovna plnění vyplatit nemůže. "Úhradu nákladů například nelze provést za ošetření těch úrazů či onemocnění, která si klient přivodil úmyslně nebo pod vlivem alkoholu, drog či jiných omamných látek nebo při provozování extrémních či adrenalinových sportů," sdělil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

  • Kdy nemusíte do pojišťovny chodit?

Uzavřít cestovní pojištění můžete pohodlně a výhodně na internetu! Zde máte například k dispozici aktuální nabídky cestovního pojištění od České podnikatelské pojišťovny, ČSOB Pojišťovny, Generali Pojišťovny,  UNIQA Pojišťovny a Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Další finanční tipy a triky jinak naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky