Čínské banky budou povinně přispívat do fondu pojištění vkladů

07.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 7. června (ČTK) - Komerční banky v Číně budou muset povinně přispívat do nově zřízeného fondu pojištění vkladů. Plán je součástí širších reforem, které mají zvýšit finanční stabilitu země a zároveň ochránit drobné střadatele. Agenturu Reuters o tom informovaly tři zdroje z bankovního světa.

 

Systém pojištění vkladů má být podle zdrojů pro banky povinný. Všechny komerční banky budou nejprve platit stejnou sazbu, v budoucnosti by se ale bankám s lepšími výsledky mohla sazba snížit. Přesnější čísla však zdroje neposkytly.

"V současnosti je plán v zásadě dokončen," uvedl jeden ze zdrojů, který si nepřál být jmenován, protože informace není ještě veřejně známa. Plán by měl být zveřejněn, až jej schválí centrální vedení.

Vklady by měly být pojištěny až do výše 500.000 jüanů (1,6 milionu Kč). Zodpovědnost za správu fondu bude mít centrální banka.

Nový systém pojištění vkladů je považován za základ pro liberalizaci úrokových sazeb, které jsou nyní nařízené státem u úvěrů i u vkladů. Tržně orientované úrokové sazby by mohly zhoršit postavení menších bank, protože by nebyly schopné konkurovat větším, lépe financovaným hráčům na trhu. To by mohlo ohrozit střadatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK