Co týden dal? Pojišťovny očekávají povodňové škody za 7,5 miliard

07.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují téměř 10.000 nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96.000 za celkem 7,5 miliardy korun. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Světové ceny ropy zahájily týden dalším poklesem a severomořská ropa Brent sestoupila poprvé za měsíc pod hranici 100 dolarů za barel. Ropný trh podkopávají slabé údaje z čínského průmyslu, které potvrzují zpomalení dynamiky druhé největší světové ekonomiky.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil letošní výhled růstu německé ekonomiky na polovinu. Německo, jehož ekonomika je největší v Evropě, podle fondu doplácí na přetrvávající nejistotu v eurozóně, která se potýká z důsledky dluhové krize. V druhé polovině roku ale podle MMF německá ekonomika pravděpodobně zesílí.
Více informací

Velká většina Francouzů si přeje, aby vláda prezidenta Françoise Hollandea uskutečnila důsledné ekonomické a sociální reformy. Převažující část francouzské veřejnosti je pro reformy ochotna přinést i osobní oběti, pokud bude jejich zátěž rozprostřena rovnoměrně. Plyne to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnila agentura BVA.
Více informací

Americká ekonomika rostla od poloviny dubna "pomalým až mírným" tempem, uvedla americká centrální banka (Fed) v situační zprávě nazvané Béžová kniha. Proti předchozí zprávě to naznačuje určité zpomalení, protože dubnová Béžová kniha mluvila pro období od počátku března do poloviny dubna o "mírném" růstu.
Více informací

Mezinárodní měnový fond přiznal "významná selhání" při pomoci Řecku. V neobvykle upřímném hodnocení svého postupu při záchraně Řecka fond uvedl, že mimo jiné podcenil, jak hodně mohou úsporná opatření stlačit již tak slabou ekonomiku.
Více informací

Rostoucí poptávka po potravinách zvýší v příštím desetiletí globální ceny potravin o deset až 40 procent. Vlády zemí by proto měly zvýšit investice do zemědělské produkce. Uvedly to ve společné zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
Více informací

Komerční banky v Číně budou muset povinně přispívat do nově zřízeného fondu pojištění vkladů. Plán je součástí širších reforem, které mají zvýšit finanční stabilitu země a zároveň ochránit drobné střadatele.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Povodně nebudou mít podle ekonomů výrazný dopad na celkový vývoj ekonomiky. Hrubý domácí produkt by mohl klesnout o několik desetin procenta. Škody ekonomové odhadují na několik miliard korun. Někteří ale nevylučují ani mírně pozitivní efekt pro národní hospodářství.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v květnu stoupl na 39,8 miliardy korun z dubnových 16,5 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší květnový výsledek od roku 2008. Loni v květnu deficit činil 79 miliard korun, na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.
Více informací

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,3 procentního bodu horší než předběžný, to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta. Ekonomika ČR klesá již šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v recesi, která je nejdelší za dobu existence ČR.
Více informací

Od počátku roku do konce května bylo na Specializovaný finanční úřad podáno 37.510 žádostí o registraci smlouvy do druhého pilíře penzijní reformy. Úřad vydal 34.371 souhlasných rozhodnutí, dosud nevyřízeno je 2529 žádostí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí.
Více informací

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně klesla o 85 korun na 24.061 korun. Nominální pokles tak činil 0,4 procenta, analytici přitom odhadovali růst až o dvě procenta. Důvodem prvního poklesu nominální mzdy od roku 2001 je podle ČSÚ mimořádné vyplácení odměn již na konci minulého roku, a to především ve finanční sféře. Reálně, po odečtení inflace, se mzda snížila o 2,2 procenta.
Více informací

Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují téměř 10.000 nahlášených pojistných událostí. Podle předběžného odhadu ale naroste počet škod na 96.000 za celkem 7,5 miliardy korun. Hlášeny jsou podle pojišťoven zatím spíše menší škody, ale postupně přibývají i ty velké. Pojišťovny již část případů vyřešily.
Více informací

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku opět zdražily. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 proti minulému týdnu stoupla o 20 haléřů na průměrných 36,06 koruny za litr, u nafty se cena zvýšila o 22 haléřů na 35,50 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU