Ve Francii kvůli stávce zrušili více než čtvrtinu letů

11.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. června (ČTK) - Více než čtvrtinu plánovaných letů zrušili ve Francii kvůli dnešní stávce letových dispečerů, kteří se staví proti plánům liberalizace letecké dopravy v Evropské unii. Oznámil to francouzský Úřad pro civilní letectví (DGAC). Stávkující se obávají, že plány Bruselu na vytvoření "jednotného evropského nebe" zasáhne pracovní podmínky. Protesty mají trvat do čtvrtka.

Na francouzských letištích bylo zrušeno přibližně 1800 letů z asi 7650, které byly na dnešek plánovány. Zhruba polovina letů byla zrušena na letišti v Bordeaux-Mérignac na jihozápadě země. Třicet, respektive asi 40 procent letů se neuskuteční v Nice a v Lyonu.

Z Prahy by podle dřívějších informací zdejšího letiště kvůli stávce neměla dnes do Francie odletět čtyři letadla.

DGAC již dříve požádal letecké společnosti, aby během stávky snížily na polovinu počty letů z letišť a na letiště v Paříži, Marseille, Lyonu, Nice, Toulouse a Bordeaux. Podle úřadu byla dnes dopoledne situace na letištích celkem klidná. Francouzská správa letišť ADP ale upozornila na možná zpoždění nebo rušení dalších letů na poslední chvíli.

Plán "jednotného evropského nebe" je dlouhodobý unijní projekt, který by měl přispět ke zkrácení letů v Evropě a k omezení zpoždění v letecké dopravě. Založen je na zvýšení efektivnosti leteckých tras, což má vést k úspoře paliva a dalších nákladů.

Ve středu by se stávky mohly rozšířit i do dalších zemí Evropské unie.

kne ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK