Pojišťovny mají hlášeno 30.000 povodňových škod za čtyři mld. Kč

12.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. června (ČTK) - Pojišťovny v Česku nyní v souvislosti s velkou vodou evidují 30.000 nahlášených pojistných událostí za téměř čtyři miliardy Kč. Podle odhadu naroste objem škod na 8,8 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí České asociace pojišťoven Jolana Ackermannová. Likvidátoři pojišťoven již v některých krajích většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun.

Česká pojišťovna měla ve 14:00 nahlášených přes 14.000 škod způsobených červnovou velkou vodou za celkem více než miliardu korun. Téměř třetinu nahlášených povodňových škod již její mobilní technici pojišťovny prohlédli. Počet prohlídek se v jednotlivých regionech liší v závislosti na konkrétních podmínkách s ohledem na to, zda již voda opadla a lidé se mohli navrátit do svých domovů. Například v Praze je prohlédnuto 40 procent, ve východních Čechách potom více než 60 procent nahlášených škod.

Kooperativa zaznamenala 5000 škod za téměř jednu miliardu Kč. Více než polovina této částky pochází z Prahy, kde bylo zaplaveno několik velkých průmyslových areálů i zoologická zahrada. V posledních dnech se výrazně zvyšují škody, které klienti hlásí z okresů Mělník a Litoměřice. Naproti tomu v Jihočeském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji jsou prohlídky již u konce, upozornil ředitel centra likvidace pojistných událostí Miroslav Novák. Pojistné plnění nebo zálohu Kooperativa odeslala více než 800 klientům.

Allianz k dnešku registruje 1870 škod za více než 400 milionů korun. Z toho je 1570 událostí z pojištění majetku občanů, tedy nemovitostí a domácností a zhruba jich 200 nahlásili podnikatelé spolu s průmyslovými podniky. Podnikatelské škody tvoří zhruba tři pětiny z celkového objemu škod. Z nedělní bouřky a hlavně krupobití pak klienti nahlásili více než stovku poškozených aut, dodal mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Také povodňový účet klientů Generali roste každým dnem. Počet hlášení vzrostl na 1900 a škoda se přehoupla přes 335 milionů Kč. Přestože škody skokově rostou, 30 procent škod klientů Generali je zlikvidováno. Dominantní zůstávají nadále především drobné škody. Ze dne na den, jak velká voda opadá, však skokově rostou škody velké škody podnikatelů, zemědělců, obcí a průmyslu. Lze předpokládat, že velká voda vypíše klientům Generali šek na půl miliardy, dodal mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.

UNIQA má k dnešnímu dni 730 škod za předpokládaných úhrnných 175 milionů korun. "Nadále počítáme odhadem s celkovým počtem škod v řádu jednoho tisíce a s celkovou škodou okolo 380 milionů korun. Od začátku povodní byl dnešní den co do počtu hlášení i jejich výše zatím nejslabší," poznamenala mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK