Španělský státní dluh stoupl ve čtvrtletí na nový rekord

14.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 14. června (ČTK) - Španělský státní dluh stoupl na konci prvního čtvrtletí na 88,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP), a dosáhl tak nového rekordu. Oznámila to dnes místní centrální banka. Španělské vládě tak podle agentury Reuters hrozí, že překročí cíl plánovaný ke konci roku.

Na konci března činil státní dluh 922,82 miliardy eur (23,7 bilionu korun). Ve srovnání se stejným obdobím před rokem byl vyšší o 19,1 procenta. Madrid chce na konci roku dosáhnout toho, že poměr zadlužení k výkonu ekonomiky bude představovat 91,4 procenta.

Od začátku ekonomické krize státní dluh země prudce stoupl a v růstu bude zřejmě pokračovat. Španělská ekonomika, která je čtvrtá největší v eurozóně, bojuje s již druhou recesí za poslední více než tři roky. Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvýšenými daněmi a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku.

V roce 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu, veřejný dluh představoval necelých 40 procent HDP.

Státní dluh České republiky se v prvním čtvrtletí podle dnešních údajů ministerstva financí zvýšil o 48 miliard korun na 1,716 bilionu korun. V minulém roce státní dluh ČR činil skoro 46 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK