Výroba Avií v Česku ke konci července končí

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Výroba nákladních vozů Avia v Česku končí. Rozhodla o tom mateřská společnost Avia Ashok Leyland Limited. Výroba se má zastavit k 31. červenci, informovala v tiskové zprávě společnost. Poprodejní služby, jako je například záruční servis a prodej náhradních dílů, bude společnost poskytovat nadále.

 

Nové výrobky by měly být dodávány z ostatních výrobních závodů společnosti, jakmile se zlepší ekonomická situace, dodala firma s tím, že Avia zajistí své právní povinnosti.

Letňanská Avia podle Sdružení automobilového průmyslu a Svazu dovozců automobilů během prvních pěti měsíců letošního roku vyrobila jen čtyři vozidla a pouze doprodávala zásoby z minulého roku. Prodejní síť by údajně měla postupně zaniknout a výroba se odstěhovat do Indie k mateřské firmě. Letňanský závod by se měl zavřít a rozprodat.

Skupina Ashok Leyland sice hodlá obdobná vozidla ze svého indického závodu vyvážet téměř do celého světa, ale nikoli do zemí Evropské unie, kde platí přísnější předpisy včetně emisních norem.

Avia loni zvýšila tržby o 56 procent na 665 milionů korun, stále ale byla ve ztrátě, prodej se zvýšil o dvě třetiny na 1003 aut, hranice rentability přitom je kolem 3000 vozů. Součástí koncernu Hinduja Group, jehož vlajkovou lodí je druhá největší automobilka v Indii Ashok Leyland, je Avia od roku 2006. Ke konci roku 2012 zaměstnávala 227 pracovníků.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK