EU a USA oficiálně zahájily jednání o volném obchodu

17.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Belfast 17. června (ČTK) - Spojené státy a Evropská unie dnes formálně zahájily jednání o společné zóně volného obchodu. Unijní a američtí představitelé si od jejího vzniku slibují nové pracovní příležitosti a podpoření hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku. První kolo rozhovorů se uskuteční v červenci ve Washingtonu, prohlásil podle agentury Reuters americký prezident Barack Obama na úvod dvoudenního summitu skupiny vyspělých zemí G8 v Severním Irsku.

Očekává se, že jednání potrvají nejméně 18 měsíců. Jejich výsledkem by mohla být největší zóna volného obchodu na světě.

Podle odhadů Evropské komise by dohoda měla v Evropě vést ke vzniku 400.000 nových pracovních míst a zrychlení hospodářského růstu o půl procentního bodu.

Podporu Bruselu v jednání o volném obchodu se Spojenými státy teprve v pátek slíbila Francie. Ta žádala mimo jiné vynětí audiovizuální tvorby z budoucí obchodní dohody mezi EU a USA a hrozila blokováním rychlého zahájení rozhovorů, pokud by její požadavky v oblasti kultury i zemědělství nebyly respektovány.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso v rozhovoru zveřejněném dnes v deníku International Herald Tribune tento francouzský postoj označil za "zpátečnický". Vyvolal tím nesouhlasnou reakci ze strany francouzské ministryně kultury. Orezident François Hollande pak prohlásil, že odmítá věřit, že by Barroso mohl požadavek Francie takto označit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK