Prodej aut v EU obnovil pokles, zažil nejhorší květen za 20 let

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. června (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v květnu meziročně snížil o téměř šest procent na 1,043 milionu vozů. To představuje nejslabší květnový výsledek za 20 let. Oznámilo dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Evropský automobilový trh se tak vrátil k poklesu poté, co v dubnu zaznamenal první nárůst od konce roku 2011.

Dubnové oživení prodeje bylo pouze technické, protože za ním stál vyšší počet pracovních dnů připadajících na letošní duben. Prodej aut v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku. Od začátku letošního roku se prodej v EU snížil o téměř sedm procent na 5,071 milionu vozů.

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, se prodej v květnu propadl téměř o deset procent. Poptávka po autech se výrazně snížila také ve Francii a Itálii, Británii však vykázala jedenáctiprocentní nárůst prodeje.

Prodej automobilky Škoda Auto v EU se v květnu podle sdružení ACEA meziročně snížil o pět procent na 41.205 vozů. Její tržní podíl nicméně mírně stoupl na čtyři procenta z 3,9 procenta před rokem.

Svaz dovozců automobilů již minulý týden uvedl, že v České republice prodej nových osobních aut v květnu klesl o sedm procent na 14.822 vozů. Od začátku roku se propadl o téměř 13 procent na 66.336 vozů.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK