ČOI uložila dvoumilionovou pokutu zprostředkovatel úvěrů Rickabys

18.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Česká obchodní inspekce uložila pokutu dva miliony korun společnosti Rickabys, která nabízí zprostředkování úvěrů. Šetřením podnětů spotřebitelů bylo prokázáno, že společnost užívala zakázané klamavé i agresivní obchodní praktiky tím, že neposkytovala zájemcům o úvěr povinné informace a zneužívala jejich nepříznivé situace, informoval ČTK ústřední ředitel inspekce Vladimír Velčovský.

Liberecká firma Rickabys prý poskytovala žadatelům nepravdivé informace o tom, že půjčka byla schválena, přestože neměla v úmyslu peníze žadateli půjčit. Také tvrdila, že peníze, provolané na telefonní lince s tarifem 95 Kč při ověřování údajů ve smlouvě o půjčce budou žadateli následně vráceny, což se nestalo. Těchto správních deliktů se společnost dopustila prokazatelně v případě nejméně pěti spotřebitelů, sdělila ČOI.

"Udělení dvoumilionové pokuty je důsledkem trendu, ke kterému ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vyzval Českou obchodní inspekci. V případě agresivních obchodních praktik je nutno přistoupit k pokutám, které budou nejen represivní, ale i dostatečně odstrašující před opakováním takového jednání. Jsme přesvědčeni, že zneužívání finanční tísně občanů je obzvláště zavrženíhodný delikt a takto vysoká pokuta je v tomto případě zcela na místě," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hajdůšek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK