Podle HDP na obyvatele je ČR na 17. příčce v unii

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. června (zpravodaj ČTK) - Česká republika byla podle hrubého domácího produktu (HDP) na obyvatele loni sedmnáctou nejbohatší zemí Evropské unie. Oproti loňsku si tak polepšila o jednu příčku, když se dostala před Řecko. Průměru Evropské unie se však oproti roku 2011 mírně vzdálila. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu Eurostat.

Zatímco v roce 2011 byl český HDP na hlavu 80 procent unijního průměru, loni to bylo 79. I tak je však ČR na sedmnáctém místě. Řecko procházející hlubokou krizí si pohoršilo z 82 procent průměru EU na 75.

Mezi státy unie jsou značné rozdíly. Zatímco HDP na hlavu v Bulharsku dosahoval 47 a v Rumunsku 49 procent průměru unie, v Lucembursku to bylo 271 procent, tedy zdaleka nejvíc. V tomto případě jsou však statistiky poněkud zkreslené. Do Lucemburska jezdí každodenně za prací řada lidí z okolních států, tedy z Francie, Belgie a Německa. Přispívají sice k místní ekonomice, ale nepočítají se do přepočtu HDP na obyvatele.

Za Lucemburskem následují Rakousko (131 procent průměru EU), Irsko (129) a Nizozemsko se Švédskem (128).

Eurostat připomíná, že HDP na hlavu není jediným měřítkem bohatství. Dalším je skutečná individuální spotřeba na hlavu (AIC), která bere v úvahu individuální spotřebu zboží či služeb bez ohledu na to, jestli je koupily domácnosti, stát nebo neziskové organizace.

Z tohoto pohledu je ČR jen na 69 procentech unijního průměru za Slovenskem, Řeckem, Portugalskem i Litvou, které jsou podle HDP za Českou republikou.

Při přepočtu HDP na hlavu Eurostat používá standardy kupní síly (PPS), tedy jednotku užívanou k mezinárodním srovnáním. Do jisté míry se vyrovnává rozdíly, které existují mezi kupní silou měn. Za jeden PPS by se mělo koupit stejné množství zboží či služeb ve všech zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK