Novou členkou dozorčí rady ČEZ je Vorlová, nahradila Vacka

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. června (ČTK) - Novou členskou dozorčí rady energetické společnosti ČEZ se stala Jiřina Vorlová. Dnes o tom na návrh ministerstva financí rozhodla valná hromada společnosti. Vorlová ve funkci nahradila Roberta Vacka, který dozorčí radu opouští po jednom roce. Valná hromada také potvrdila kooptování Václava Pačese do dozorčí rady.

Vorlová od loňského prosince působila ve výboru ČEZ pro audit. Do této funkce ji zvolila mimořádná valná hromada rovněž na návrh ministerstva financí.

Pačes do dozorčí rady nastoupil letos v březnu. Nahradil Iva Foltýna, který rezignoval z funkce místopředsedy. Pačes byl v březnu zvolen místopředsedou dozorčí rady. Vzhledem k tomu, že ho dozorčí rada pouze kooptovala, podléhalo jeho setrvání ve funkci ještě schválení akcionářů.

Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Jejím předsedou je bývalý generální ředitel společnosti Martin Roman. Řadoví členové dozorčí rady ČEZ pobírají odměnu kolem 50.000 korun měsíčně. Předseda pobírá asi 100.000 Kč. Zástupci státní správy funkci vykonávají zadarmo.

ČEZ je největší česká energetická firma. Loni skupina ČEZ hospodařila s čistým ziskem 40,2 miliardy korun, o 1,5 procenta méně než v roce 2011. Majoritním vlastníkem ČEZ je stát, který ve společnosti přes ministerstvo financí drží zhruba 70 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK