MMF: Irsko je na cestě k odchodu ze záchranného programu

19.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 19. června (ČTK) - Irsko má dobré vyhlídky k tomu, aby v letošním roce opustilo záchranný program. Při ozdravování zadlužených bank ale bude i nadále využívat evropskou pomoc. Uvedl to dnes Mezinárodní měnový fond (MMF). Irsko se v roce 2010 stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, kterou musel MMF s Evropskou unií zachraňovat. Země ale plní podmínky záchranného programu, a MMF jí proto tento týden uvolnil další peníze ze záchranného úvěru.

 

Problémy Irska způsobil krach realitní bubliny, který v zemi vyvolal hlubokou bankovní krizi. Země se pak s MMF a EU dohodla na záchranném úvěru ve výši 85 miliard eur (2,2 bilionu Kč). Irský záchranný program má skončit letos.

Ekonomika Irska, na rozdíl od většiny eurozóny, v posledních dvou letech většinou rostla. Měnový fond odhaduje, že hrubý domácí produkt Irska letos vzroste o 1,1 procenta a v příštím roce o 2,2 procenta.

Irsku se již podařilo vrátit na kapitálové trhy. MMF se domnívá, že v dlouhodobém návratu na kapitálové trhy bude Irsku dál pomáhat EU, a to svou podporou při sanaci irského bankovního sektoru.

Dublin ale musí ještě překonat několik překážek. Domácí poptávka totiž zůstává slabá a z velké části závisí na na zrychlujícím se růstu v zemích, které jsou hlavními obchodními partnery Irska. To je hlavně eurozóna. Ta se však potýká s dopady dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK