Francie pohrozila Googlu pokutou kvůli ochraně osobních údajů

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 20. června (ČTK) - Francouzský regulační úřad CNIL dnes nařídil americké internetové společnosti Google, aby změnila svou politiku v oblasti ochrany osobních údajů. Dodal, že v opačném případ firmě vyměří pokutu. Rozhodnutí úřadu je součástí celoevropského úsilí o změnu politiky Googlu, která podle regulátorů představuje hrozbu pro soukromí jednotlivců.

CNIL uvedl, že politika Googlu porušuje francouzské zákony. Pohrozil, že pokud firma politiku během tří měsíců nezmění, vyměří ji pokutu ve výši až 150.000 eur (téměř čtyři miliony Kč). V případě, že společnost ani poté nepřijme příslušená opatření, hrozí jí další pokuta ve výši až 300.000 eur. Podobné kroky podle úřadu hodlají v příštích týdnech uskutečnit rovněž Německo, Británie, Španělko. Itálie a Nizozemsko.

CNIL již v únoru uvedl, že Evropská unie plánuje kroky proti společnosti Google kvůli její politice v oblasti osobních údajů. Regulátorům se nelíbí nová vnitropodniková pravidla, která firmě umožňují shromažďovat data uživatelů ze všech jejích služeb, jako jsou YouTube či Gmail.

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová začátkem roku upozornila, že Google by mohl podle nové legislativy Evropské unie dostat kvůli své politice v oblasti osobních údajů pokutu ve výši až jedné miliardy dolarů (19,5 miliardy Kč).

Google nicméně tvrdí, že jeho nakladání s údaji o uživatelích je v souladu s legislativou Evropské unie. "Naše politika respektuje evropské zákony a umožňuje nám poskytovat srozumitelnější a efektivnější služby," uvedl mluvčí podniku. Dodal, že Google bude s evropskými regulátory nadále spolupracovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK