Důvěra v řecké reformy se obnovuje, řekl Barroso

20.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 20. června (ČTK) - Důvěra v řecké ekonomické reformy se opět obnovuje, prohlásil dnes předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Řecko dělá pokroky pokud jde o obnovení důvěry nezbytné pro zemi, aby se vrátila k růstu," řekl podle agentury Reuters šéf komise novinářům po setkání lídrů evropských konzervativních stran ve Vídni.

"Doufám, že budou úspěšní a my je podporujeme," dodal Barroso v reakci na otázku, co si myslí o ukončení vysílání řecké veřejnoprávní televize a rozhlasu ERT.

Nejvyšší představitelé vládnoucí řecké koalice naznačili v posledních rozhovorech, že ohledně obnovy provozu ERT a tedy i zažehnání krize, jež mohla vyústit i v předčasné parlamentní volby, směřují ke kompromisu. Jednat mají i dnes večer.

Řecký premiér Antonis Samaras ERT minulý týden uzavřel, jak sám tvrdil, v rámci úspor, propuštěno bylo 2700 zaměstnanců. Šéf kabinetu ale nečekal tak velký odpor odborů, novinářů, ale i socialistů z vládní strany PASOK a dalšího koaličního partnera Demokratické levice (DIMAR).

Samaras navrhl svým koaličním partnerům, že by ERT mohla začít opět vysílat v "přechodném provozu" a v příštích měsících by došlo k její restrukturalizaci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK