Co týden dal? Hypotéky jsou opět levnější

21.06.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná úroková sazba hypoték v květnu dále klesla na 2,96 procenta a dostala se tak nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy byla průměrná sazba 3,08 procenta. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Spojené státy a Evropská unie formálně zahájily jednání o společné zóně volného obchodu. Unijní a američtí představitelé si od jejího vzniku slibují nové pracovní příležitosti a podpoření hospodářského růstu na obou stranách Atlantiku. První kolo rozhovorů se uskuteční v červenci ve Washingtonu, prohlásil podle agentury Reuters americký prezident Barack Obama na úvod dvoudenního summitu skupiny vyspělých zemí G8 v Severním Irsku.
Více informací

Vyhlídky světové ekonomiky zůstávají slabé, ačkoli politická opatření ve Spojených státech, eurozóně a Japonsku přispěla ke zmírnění hospodářských rizik. Uvedli to v Belfastu představitelé předních světových ekonomik sdružených ve skupině G8.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v květnu meziročně snížil o téměř šest procent na 1,043 milionu vozů. To představuje nejslabší květnový výsledek za 20 let. Oznámilo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Evropský automobilový trh se tak vrátil k poklesu poté, co v dubnu zaznamenal první nárůst od konce roku 2011.
Více informací

Devět farmaceutických společností včetně dánské společnosti Lundbeck dostalo od evropských úřadů pokutu v celkové výši 146 milionů eur (3,7 miliardy Kč) za to, že bránily vstupu levnějších antidepresiv na trh. Podle agentury Reuters je to poprvé, kdy EU takovou činnost potrestala. Lundbeck s rozhodnutím nesouhlasí a chce se odvolat.
Více informací

Irsko má dobré vyhlídky k tomu, aby v letošním roce opustilo záchranný program. Při ozdravování zadlužených bank ale bude i nadále využívat evropskou pomoc. Uvedl to Mezinárodní měnový fond (MMF). Irsko se v roce 2010 stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, kterou musel MMF s Evropskou unií zachraňovat. Země ale plní podmínky záchranného programu, a MMF jí proto tento týden uvolnil další peníze ze záchranného úvěru.
Více informací

Francouzský regulační úřad CNIL nařídil americké internetové společnosti Google, aby změnila svou politiku v oblasti ochrany osobních údajů. Dodal, že v opačném případ firmě vyměří pokutu. Rozhodnutí úřadu je součástí celoevropského úsilí o změnu politiky Googlu, která podle regulátorů představuje hrozbu pro soukromí jednotlivců.
Více informací

Důvěra v řecké ekonomické reformy se opět obnovuje, prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Řecko dělá pokroky pokud jde o obnovení důvěry nezbytné pro zemi, aby se vrátila k růstu," řekl podle agentury Reuters šéf komise novinářům po setkání lídrů evropských konzervativních stran ve Vídni.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Výroba nákladních vozů Avia v Česku končí. Rozhodla o tom mateřská společnost Avia Ashok Leyland Limited. Výroba se má zastavit k 31. červenci, informovala v tiskové zprávě společnost. Poprodejní služby, jako je například záruční servis a prodej náhradních dílů, bude společnost poskytovat nadále.
Více informací

Pojišťovny v Česku v souvislosti s červnovou velkou vodou evidují přes 32.000 nahlášených pojistných událostí za 4,8 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 7,8 miliardy korun, minulou středu byl odhad o miliardu vyšší. ČTK to řekla mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již většinu škod prohlédli a klientům vyplatili desítky milionů korun.
Více informací

Tuzemské banky jako celek jsou podle výsledků zátěžových testů, které provedla Česká národní banka, nadále odolné vůči případnému nepříznivému vývoji. Zároveň ale banka ve zveřejněné Zprávě o finanční stabilitě upozornila, že sektor družstevních záložen hodnotila jako rizikový. Důvodem je udržování vysokého úročení vkladů v době, kdy jsou základní úrokové sazby na historických minimech.
Více informací

Česká obchodní inspekce uložila pokutu dva miliony korun společnosti Rickabys, která nabízí zprostředkování úvěrů. Šetřením podnětů spotřebitelů bylo prokázáno, že společnost užívala zakázané klamavé i agresivní obchodní praktiky tím, že neposkytovala zájemcům o úvěr povinné informace a zneužívala jejich nepříznivé situace.
Více informací

Česká pošta zdražuje, odeslání pohledu bude od srpna stát o tři koruny víc, tedy 13 korun. Složenka na sumu do 1000 korun podraží o čtyři koruny na 26 korun. Zdražení mají lidem částečně kompenzovat zákaznické karty, které státní podnik zavede od druhé poloviny července. Ve srovnání s Evropou jsou ceny srovnatelné. Pošta loni vykázala zisk 306 milionů korun při výnosech přes 20 miliard korun.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v květnu dále klesla na 2,96 procenta, a dostala se tak nejnižší hodnotu za dobu sledování ukazatele. Předchozí minimum bylo v dubnu, kdy byla průměrná sazba 3,08 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Mimořádné byly objemy a počty hypoték, v obou případech jde o druhý nejúspěšnější měsíc ze deset let.
Více informací

Prvních 35.000 klientů bank se prostřednictvím služby Poplatkyzpět.cz obrátilo na soudy s žalobami o vrácení údajně neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků. Další desítky tisíc klientů čekají na zkompletování jejich žalob před podáním na soudy. Službě Poplatkyzpět.cz za čtyři měsíce od jejího vzniku projevilo důvěru 340.000 nespokojených klientů bank.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU