Rakouský výrobce brýlí zahájí v červenci výrobu v Domažlicích

27.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Domažlice 27. června (ČTK) - Rakouský výrobce brýlových skel, čoček a obrub Michael Pachleitner Group (MPG) ze Štýrského Hradce zahájí v červenci výrobu v Domažlicích. Přebudoval a dokončil tři roky opuštěnou halu zkrachovalého developera. Začne s 50 zaměstnanci, chce se rozvíjet a do tří let plánuje mít až 170 pracovníků, řekl dnes ČTK starosta Miroslav Mach.

Půjde po dlouhé době o druhou firmu v jedenáctihektarové městské zóně, kam vstoupil už v dubnu 2008 jako první německý proHeq, výrobce nerezového vybavení restaurací. "Chtějí se také rozšiřovat," uvedl Mach. ProHeq i MPG zaplní téměř celou novou zónu a zbytek pak výrobce nábytku z mysliveckých trofejí Artes z nedalekého Klenčí pod Čerchovem. "Teď začíná projektovat, už jsme schválili smlouvy," dodal.

MPG s obratem kolem dvou miliard korun, která má zhruba 500 zaměstnanců v Rakousku a Německu, převedla do Domažlic výrobu plastových stříkaných dílů. Více než 60 let fungující podnik vyrábí optická skla do brýlí, zabrušované plastové čočky a speciální optické hranoly. Spolupracuje s filiálkou německé firmy Galí Optik, která vyrábí přes 20 let v Domažlicích brýlové obruby. MPG investovala do přestavby a dokončení haly a strojů kolem 60 milionů korun. Přijímá pracovníky na obsluhu strojů a montáž brýlí, vedoucí projektů a další dělníky.

V Domažlicích se kromě západní zóny v posledních měsících hodně rozvíjí stará velká průmyslová plocha na východě směrem na Kdyni. Zájem o většinou nezasíťované pozemky je výrazně větší díky tomu, že řada vlastníků už slevila z původně požadované sumy 1000 Kč/m2 na zhruba 300 Kč/m2. "To je opravdu hranice, která je tady přijatelná. Město prodává pozemky ve své zóně za 340 Kč/m2 se vším, tedy s komunikací a všemi sítěmi," uvedl Mach. Ve východní zóně už stojí čtyři nové menší haly. Jde o firmu Plzeňská knihvazba, depo České pošty, servis a další nájemní halu postavil soukromý investor. Podle Macha je tam stále hodně pozemků, ale nejde o ucelenou plochu a hodí se spíše pro menší výroby.

V Domažlicích je nyní zhruba 6500 zaměstnaneckých pracovních míst a působí tam 1000 živnostníků na OSVČ. "To není na město s 10.500 obyvateli málo," uvedl starosta. Podle něj dlouhodobě drží nízkou nezaměstnanost kolem sedmi procent; aktuální je 6,3 procenta. U nás jsou lidé zvyklí pracovat a práci si najdou, dodal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK