Lesy ČR vypoví smlouvy s dynn a TIME IMPORT, tendr na IT zrušily

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 28. června (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) hodlá vypovědět servisní smlouvy na správu informačních technologií s firmami dynn a TIME IMPORT. Podnik také zrušil letos v únoru vypsanou zakázku za odhadovaných 98 milionů korun na dodávku, instalace a konfigurace serverové infrastruktury a výpočetní techniky. Po dnešním zasedání dozorčí rady LČR to ČTK řekl mluvčí podniku Zbyněk Boublík. IT zakázkami LČR se zabývá protikorupční policie, která má podezření na škodu kolem 350 milionů korun. LČR patří polovina lesů v zemi, podnik má miliardové zisky.

Dozorčí rada podle mluvčího doporučila v souladu se stanoviskem managementu vypovědět servisní smlouvy se společnostmi dynn a TIME IMPORT. "Dozorčí rada bude nadále věnovat této citlivé oblasti mimořádnou pozornost," uvedl předseda dozorčí rady Miroslav Zámečník. Dodal, že nový vedoucí odboru informačních a komunikačních technologií Lesů ČR dostal za úkol do září letošního roku představit revidovaný plán rozvoje IT do roku 2016 s výslovnou žádostí o minimalizaci výdajů.

Dozorčí rada si v únoru vyžádala zpracování nezávislého znaleckého posouzení vybraných veřejných zakázek LČR v oblasti informačních technologií. Současně podniku doporučila jednat s dodavateli o snížení cen až o 30 procent a v případě neúspěchu posoudit možnost vypovězení současných smluv na servisní služby v oblasti IT. Výsledkem těchto kroků je tedy zatím konec smluv s dynn a TIME IMPORT a zrušení jednoho rozběhnutého tendru.

V lednu policie kvůli zakázkám na IT provedla zásah v hradecké centrále LČR. Vyšetřování se týká údajně předražených zakázek na informační technologie, jejichž zadání spadá do roku 2008. Zakázky za stamiliony korun získaly právě společnosti dynn a TIME IMPORT. Při rozšiřování systémů Lesy ČR zakázky kvůli autorským právům opět svěřily firmám dynn a TIME IMPORT. S autory programů pak LČR loni uzavřely čtyřleté servisní smlouvy.

Policie podle dřívějších informací deníku E15 v IT zakázkách LČR vyšetřuje, jakým způsobem skončilo zhruba 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Podle E15 existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Lesy ČR jsou nyní bez generálního ředitele. Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora loni v listopadu rezignoval a ministerstvo zemědělství jeho nástupce dosud nevybralo.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK