Španělsko posílí vládní výdaje a zvýší některé spotřební daně

28.06.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. června (ČTK) - Španělská vláda zvedne limit rozpočtových výdajů pro příští rok o 2,7 procenta na 133 miliard eur (asi 3,5 bilionu Kč). Posílení výdajů chce pokrýt zvýšením daní na lihoviny, tabákové výrobky a zkapalněný plyn a zpřísněním některých firemních daní. Vláda to sdělila po svém dnešním zasedání. Španělsko bojuje s vysokými rozpočtovými deficity, Evropská komise mu ale v květnu plán jejich snižování zmírnila.

 

Loni Španělsko snížilo deficit veřejných financí na 6,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 8,9 procenta v roce 2011. Srazit schodek pod tři procenta HDP měl Madrid původně už příští rok, komise mu ale před měsícem poskytla dva roky navíc. Za to požaduje, aby Madrid překontroloval velké výdajové programy, pokročil s reformou trhu práce, zlepšil daňový systém, snížil náklady ve zdravotním sektoru a pokročil v rekapitalizaci bank.

Vedle zvýšení některých spotřebních daní chce vláda zrušit možnost daňových odpisů firemních ztrát ze zahraničních aktivit. Tento záměr oznámil ministr financí Cristóbal Montoro.

Vláda dnes mírně zvýšila předpověď růstu ekonomiky v roce 2015 na jedno procento z dosavadního odhadu 0,9 procenta. V dalším roce by se měl HDP zvýšit o 1,4 procenta.

Španělská ekonomika se nachází druhý rok v hluboké recesi a v letošním prvním čtvrtletí její HDP klesl meziročně o dvě procenta. Loni ekonomika klesla o 1,4 procenta a utrpěla druhý nejhlubší pokles od roku 1970, kdy se začal HDP měřit podle současné metodiky. Letos vláda čeká další propad o 1,3 procenta.

O Španělsku se loni široce spekulovalo jako o první zemi, která by mohla využít finanční pomoc v podobě nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země díky zlepšení situace na trzích pomoc zatím nepotřebovala, během loňského roku však její úvěrové náklady výrazně vzrostly, což se odrazilo i v deficitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK