Americké akcie zahájily týden výrazným růstem

01.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne výrazně posilovaly. Důvodem je zejména pokračující pokles obav z toho, že americká centrální banka (Fed) začne v brzké době omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o jedno procento na 15.063 bodů. Širší index S&P 500 přidával 1,2 procenta na 1625 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite byl v zisku o 1,3 na 3449 bodů.

Institut nákupních manažerů (ISM) dnes oznámil, že aktivita zpracovatelského sektoru Spojených států se v červnu díky novým zakázkám vrátila k růstu. Zaměstnanost v tomto odvětví se ale snížila. Index aktivity stoupl na 50,9 bodu z téměř čtyřletého minima 49 bodů v předchozím měsíci.

"Toto číslo bylo optimálně silné. Ani příliš pozitivní, ani příliš negativní," uvedl analytik Jim Russel ze společnosti US Bank. Dodal, že pokud by údaje o zpracovatelském sektoru byly silnější, akciový trh by mohl začít klesat kvůli růstu obav z omezování stimulů.

Fed nyní ekonomiku stimuluje nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Tento program letos pomohl akciovému trhu k výstupu na nové rekordy. Šéf Fedu Ben Bernanke nicméně minulý měsíc uvedl, že pokud se bude ekonomika vyvíjet podle předpokladů, začne banka zřejmě už letos nákupy dluhopisů omezovat.

Pozornost investorů se nyní začíná přesunovat k hospodářským výsledkům amerických podniků za druhé čtvrtletí. Jako první z firem zahrnutých do Dow Jonesova indexu již tradičně představí své výsledky výrobce hliníku Alcoa, a to příští pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK