Jak převést dům na děti a ušetřit

16.07.2004 | , Finance.cz
DANĚ


Dnes vám ukážeme situaci, kdy se jedna paní chystá převést půlku rodinného domu na svoji dceru nebo zetě a neví, jak to udělat, aby nemusela platit vysoké poplatky.

V našem poradenském centru můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení a pojištění. Této možnosti využívá mnoho našich čtenářů a my pro vás jeden vybíráme. Dnes vám ukážeme situaci, kdy chce maminka převést půlku rodinného domu na svoji dceru nebo zetě a nechce platit poplatky.

Dobrý den. Jsme společně s dcerou majitelkami RD, kde má dcera trvalý pobyt. Provdala se, RD rekonstruuje společně s manželem. Chtěla bych svou polovinu RD převést nebo darovat na dceru nebo rovnou na zetě. Poraďte, prosím, jak to provést efektivně. Bude se při výpočtu daně ať už z převodu nebo darovací vycházet z kupní smlouvy před 2 lety nebo se musí RD odhadnout znovu ve stavu rozestavěnosti ? A když bych svou polovinu darovala dceři, může ona potom převést bezplatně na manžela v rámci rozšíření společného vlastnictví. Vím, že je to hodně otázek, ale nechci platit poplatky, kterým se dá vyhnout. Děkuji.

Na tento dotaz odpověděl náš daňový poradce takto:

Předně bude třeba si nechat zpracovat nový znalecký posudek, který budete muset přiložit k daňovému přiznání k dani z převodu nemovitostí. Tento posudek nesmí být starší 6 měsíců v den podání přiznání. Pokud jde o převod nemovitosti, resp. Vaší poloviny, bylo z daňového hlediska nejlepší provést darovací smlouvou. Tím nebudete platit daň z příjmů a současná sazba daně darovací při převodu na osobu v I.skupině, tj. dcera, je 1% pokud je hodnota daru do 1 mil. Kč a 10 tis. Kč + 1,3% ze základu přesahujícího 1 mil. Kč, pokud je hodnota daru od 1 do 2 mil. Kč.


Neváhejte a využijte služeb našeho Poradenského centra.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ