Výchova vs. péče o dítě z pohledu důchodů

09.07.2013 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Výchova dětí ovlivňuje důchodový věk žen, dobu péče o dítě lze započítat i mužům. Stává se, že lidé často zaměňují pojmy „výchova dítěte“ a „péče o dítě“, jejichž význam je v oblasti důchodového pojištění odlišný.

Výchova dítěte

Podmínka výchovy dítěte je kritériem pro stanovení důchodového věku u žen, tj. prokazují ji pouze ženy. Již od poloviny minulého století byl důchodový věk mužů a žen odlišný. Ženy odcházely do starobního důchodu dříve než muži a od 1. 1. 1965 se jejich důchodový věk určoval podle toho, kolik vychovaly dětí. V současnosti se důchodový věk mužů a žen postupně sbližuje a v budoucnu se sjednotí. Ženy narozené před rokem 1975, které vychovaly děti, budou při stanovení důchodového věku ještě zvýhodněny.

Na důchodový věk žen má vliv výchova dítěte vlastního, ale i osvojeného nebo převzatého do péče nahrazující péči rodičů. Ženy, které nevychovávaly dítě nepřetržitě od jeho narození do zletilosti, mnohdy nevědí, zda jim jeho výchova bude pro stanovení důchodového věku uznána. Podmínka výchovy dítěte je splněna, pokud:

  • žena osobně pečuje nebo pečovala o dítě do dosažení zletilosti alespoň 10 roků,
  • žena se ujala výchovy dítěte po dosažení 8. roku a pečuje nebo pečovala o něj do dosažení zletilosti alespoň po dobu 5 let,
  • žena pečovala o dítě od jeho narození do úmrtí, pokud dítě zemřelo po dosažení 6 měsíců věku,
  • žena pečuje o nezletilé dítě alespoň poslední 3 roky před dosažením důchodového věku.

Do doby výchovy dítěte se započítávají i doby, kdy žena nemohla o dítě osobně pečovat z důvodu své nemoci nebo protože bylo dítě umístěno ze zdravotních důvodů v ústavní péči. Podmínka výchovy dítěte může být pro stanovení důchodového věku uznána více ženám u jednoho dítěte.

Doba péče o dítě

Doba péče o dítě je doba, po kterou osoba pečuje osobně o dítě ve věku do čtyř let a tato doba se započítává pro nárok na starobní důchod jako náhradní doba pojištění, bez ohledu na to, zda o dítě pečuje žena nebo muž. Platí ale, že tutéž dobu péče o dítě nelze započítat současně více osobám. V případech, kdy o dítě pečovalo více osob současně, započte se doba péče té osobě, která pečovala v největším rozsahu.

Muži, kteří ukončili péči o dítě do 4 let věku v období od 1. 1. 1996 do 30. 6. 2007, museli podat přihlášku k účasti na důchodovém pojištění nejpozději do dvou let od skončení péče u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení. Dobu péče o dítě do 4 let věku ukončenou po 30. 6. 2007 už prokazují ženy i muži shodně, a to čestným prohlášením na předepsaném tiskopisu až při podávání žádosti o důchod.

Příklad 1:

Matka porodila dítě a pečovala o něj řádně do jeho 12 let. Poté matka nastoupila výkon trestu a dítě bylo rozhodnutím soudu svěřeno do výchovy babičce, která o něj pečovala až do jeho zletilosti. Podmínka výchovy dítěte pro stanovení důchodového věku bude uznána oběma ženám. Matka o dítě pečovala od narození pod dobu delší než 10 let a babička, která dítě převzala do výchovy po 8. roce jeho věku, o něj pečovala více než 5 let.

Příklad 2:

Žena osobně pečovala o dítě do 1 roku věku, pak se vrátila do zaměstnání a na rodičovskou dovolenou nastoupil otec dítěte, který osobně pečoval o dítě až do jeho 3 let, pak nastoupil do zaměstnání a dítě do školky. Ženě bude pro výpočet důchodu započtena jako náhradní doba pojištění doba péče o dítě od jeho narození do jednoho roku, muži doba od jednoho do tří let věku dítěte. Pro stanovení důchodového věku bude ženě uznána výchova dítěte, pokud o něj bude pečovat alespoň po dobu 10 let do dosažení zletilosti. Na stanovení důchodového věku muže nemá výchova dítěte vliv.

Příklad 3:

Žena řádně pečovala o dítě do 5 let, poté přestala o dítě pečovat a to bylo umístěno jeden rok v dětském domově. Od 6 let pečovala o dítě žena, které bylo dítě svěřeno rozhodnutím příslušného orgánu do pěstounské péče. Dítě měla v pěstounské péči až do jeho zletilosti. Matce dítěte bude do doby pojištění pro nárok na důchod započtena doba péče o dítě od narození do 4 let věku, nebude jí však uznána výchova dítěte pro stanovení důchodového věku, protože o dítě nepečovala dostatečně dlouhou dobu. Výchova dítěte bude pro stanovení důchodového věku uznána pěstounce, protože o dítě pečovala od 6 let do zletilosti a splnila podmínku péče o dítě po dobu alespoň 10 let.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY