Nejkrásnější dovolená je v západních Čechách

20.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Chystáte se na dovolenou a zvažujete moře v Chorvatsku, Španělsku nebo v Itálii? Máme pro vás tip, jak strávit stejně krásnou dovolenou, ale za poloviční peníze a mnohem zdravěji!

Téma tohoto týdne: Dovolená v Česku nemá chybu

Každý rok jezdíte na dovolenou k moři na stejná místa, památky už tam znáte nazpaměť, jen se každý den opalujete, koupete a říkáte si, že příští rok už tam nepojedete. Když však přemýšlíte, kam jet na dovolenou jinam, nic zajímavého vás nenapadá. Nás však ano. Připravili jsme pro vás stručný výtah těch nejzajímavějších míst v západních Čechách. Pokud vás lákají světově proslulé lázně, rádi sjíždíte hezké řeky nebo vás zajímají tajemné hrady a zámky, jeďte na dovolenou do západních Čech.

UMÍSTĚNÍ ZÁPADNÍCH ČECH
Západočeská oblast se nachází u hranic se Spolkovou republikou Německo. Celkem se oblast skládá z deseti okresů, které mají celkovou rozlohu 10 875 km2 a 860 000 obyvatel. Do západních Čech patří tyto města:

  • Domažlice
  • Cheb
  • Karlovy Vary
  • Klatovy
  • Plzeň - jih
  • Plzeň - město
  • Plzeň - sever
  • Rokycany
  • Sokolov
  • Tachov


SPORTY A ZÁBAVA

Západní čechy mají ideální podmínky pro koupání, vodní sporty, houbaření a hlavně rekreaci rodin s dětmi. Okolí je vhodné pro cykloturistiku, sjíždění řek a výlety do blízkého okolí (hrady a zámky, jako např. Žebrák, Kozel, Křivoklát, Plasy, Rabštejn, Kaceřov, atd.). Západočeské hotely nabízí veřejná i profesionální golfová hřiště, jízdárny s jezdeckými školami, různé půjčovny sportovních potřeb, půjčovny horských kol, kryté bazény, stolní tenis, pétanque, billiard, wellnes centra, sauny, whirpooly, posilovny, apod.


UBYTOVÁNÍ


Mezi nejčastější druhy ubytování patří:
  • hotely
    300 - 5000,- Kč/den
  • penziony
    200 - 3000,- Kč/den
  • kempy (autokempy)
    150 - 1500,- Kč/den
  • chalupy
    500 - 3000,- Kč/den
  • chaty
    500 - 2000,- Kč/den

Pozn: Ceny za ubytování pro děti jsou zhruba poloviční.


LÁZNĚ

Západní Čechy mají na svém území světově proslulé lázně. Karlovy Vary založil v okolí pramene Vřídlo již roku 1358 Karel IV. Během staletí se tu léčilo a pobývalo mnoho státníků (car Petr Veliký, K. Atatürk, T. G. Masaryk, Juan Carlos I.), spisovatelů (J. W. Goethe, N. V. Gogol, F. Kafka, K. Čapek), hudebníků (L. van Beethoven, N. Paganini, F. Schopin, A. Dvořák) a dalších významných osobností. Velké množství pacientů navštěvuje i Mariánské Lázně, Jáchymov a Františkovy Lázně.


HORY

V převážně hornatém terénu západních Čech dosahují nejvyšších výšek tyto hory:
  • Krušné hory (Klínovec 1244m) na severu
  • Šumava (Jezerní hora 1343 m) na jihu.

Mezi nimi se rozprostírají Doupovské hory, Slavkovský les a Český les. Výraznější sníženiny tvoří pouze Sokolovská pánev a okolí Plzně.


ŘEKY
Labe

Velká většina území patří k povodí Labe. Jeho přítokem je řeka Ohře. Řeky Otava a Berounka, která vzniká splynutím Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy, se do něj vlévají prostřednictvím Vltavy.

Berounka
Berounka vzniká splynutím Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy. Do Labe se Berounka vlévá prostřednictvím Vltavy.

Jen z malých ploch při hranicích odtéká voda do Dunaje.


VODNÍ NÁDRŽE A JEZERA

K významným vodním nádržím se řadí Hracholusky, Skalka a Jesenice. Ledovcový původ mají největší jezera Černé a Čertovo.


HISTORICKÉ PAMÁTKY

Mimo přírodních zajímavostí nabízí západní Čechy i množství kulturních a historických památek.
Hrady
Jedněmi z prvních kamenných románských hradů v Čechách byly Přimda a Cheb, připomínané již na počátku 12. století. Zbytky románské rotundy obsahuje i hrad Loket. Ten byl vybudován okolo roku 1230 na místě staršího hradiště a později přestavován Karlem IV. a rodem Šliků. Jedinečnou ukázkou nížinného hradu s důmyslným vodním opevněním je pozdně gotický Švihov. Dalšími známými hrady jsou Kašperk z doby Karla IV. a zřícenina Rábí při jejímž obléhání přišel o druhé oko husitský vojevůdce Jan Žižka.

Zámky
Empírový zámek Kynžvart byl nejoblíbenějším sídlem kancléře K. L. Metternicha. Jeho hosty byly přední evropské osobnosti jako J. W. Goethe a L. van Beethoven. Interiéry zámku obsahují bohaté sbírky včetně unikátních archeologických a uměleckých nálezů ze starověkého Egypta. Přírodně krajinářský park obklopuje klasicistní budovu zámku Kozel. Ve vnitřních prostorách se dochovala malířská dekorativní výzdoba a původní nábytek ve stylu Ludvíka XVI. Na pseudorenesančním zámku Lužany architekta J. Hlávky často pobývali A. Dvořák, J. Zeyer, J. V. Myslbek a další umělci.

Církevní objekty
V západních Čechách se nalézá i řada pozoruhodných církevních objektů. Nejvzácnější stavbou chebského hradu je románská kaple sv. Erharda a Uršuly. Dominantu města Plzně tvoří katedrála sv. Bartoloměje v Plzni. V letech 1193-97 byl založen klášter v Teplé s bazilikou Zvěstování P. Marie. Na počátku 12. století vznikly areály klášterů v Kladrubech a Plasech, rozsáhle přestavěné v době baroka za účasti architektů J. Santiniho a K. I. Dientzenhofera.

Památkové rezervace a zóny
Cennými urbanistickými komplexy jsou městské památkové rezervace Domažlice, Františkovy Lázně, Horšovský Týn, Loket a Plzeň. Památkovými zónami byly vyhlášeny ještě Jáchymov, Karlovy Vary, Kašperské Hory, Klatovy, Stříbro, Tachov, Velhartice a další. Lidovou architekturu představují památkové rezervace vesnického typu v okolí Plzně. Pozoruhodnou ukázkou městského opevnění ze 14. století jsou hradby v Tachově.

Významné památky
Prvním specializovaným pivovarským muzeem na světě se stalo muzeum v Plzni otevřené roku 1959. Nejvýznamnější památkou svého druhu v České republice je vodní hamr s expozicí železářství v Dobřívu. K významným technickým zajímavostem patří i štoly a stoky vodní soustavy z 16. století v Horním Slavkově.


CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ZÁPADNÍCH ČECH

Jediným velkoplošným chráněným územím, které se celé nalézá v západních Čechách, je CHKO Slavkovský les. Z rostlinstva jsou nejpozoruhodnější druhy vázané na hadce (sleziník, rožec). V oborách je chován jelen sika, mufloni a daňci. Značnou část Klatovska zabírají CHKO a Národní park Šumava. Návštěvníci tu vyhledávají zvláště povodí řeky Vydry s erozními tvary (obří hrnce, viklany). Pouze částečně zasahuje do oblasti na Rokycansku CHKO Křivokátsko (např. starý bukový porost NPR Kohoutov).

  
Zdroj: Cestovní lexikon ČR

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky