Co týden dal? Stát si letos půjčí až o 140 miliard Kč méně

12.07.2013 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rozhodl o tom ještě bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Státní dluh proto klesne meziročně poprvé za 15 let. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Průmyslová výroba v eurozóně se v květnu meziměsíčně snížila o 0,3 procenta po předchozích třech nárůstech za sebou. V celé Evropské unii se produkce propadla dokonce o 0,6 procenta.
Více informací

Německý automobilový koncern Volkswagen v prvním pololetí zvýšil svůj celosvětový prodej meziročně o 5,5 procenta na rekordních 4,7 milionu vozů navzdory slabé poptávce v Evropě.
Více informací

Americký federální rozpočet v červnu skončil s přebytkem 117 miliard dolarů (2,3 bilionu korun). Bylo to více, než čekali analytici, a zároveň je to historicky nejvyšší přebytek za šestý měsíc roku.
Více informací

Evropská komise v úterý uskutečnila razie v několika telekomunikačních společnostech v různých členských zemích Evropské unie. Podezřívá je ze zneužívání dominantní pozice na trhu.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku v dubnu stoupla na 26,9 procenta z březnových 26,8 procenta. Dostala se tak na nejvyšší úroveň od roku 2006, kdy začali statistici tyto údaje zveřejňovat.
Více informací

Celosvětové dodávky osobních počítačů se ve druhém čtvrtletí meziročně propadly o téměř 11 procent na 76 milionů kusů. Uvedla to výzkumná společnost Gartner. Upozornila, že počítačový trh nyní zažívá nejdelší pokles ve své historii, protože dodávky se snížily již páté čtvrtletí za sebou.
Více informací

Lotyšsko se stane 18. členskou zemí eurozóny. Definitivně to potvrdila schůzka ministrů financí Evropské unie. Lotyšsko bude používat euro od 1. ledna 2014.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Za letošní první pololetí se počet českých společností, které mají vlastníka se sídlem v místě považovaném za daňový ráj, zvýšil o 43 na 12.719. Historicky první pokles zájmu o daňové ráje z letošního prvního čtvrtletí tak ve druhém kvartálu nepokračoval. Největší zájem byl o Seychely a Kypr.
Více informací

Automobilka Škoda Auto dodala zákazníkům v prvním pololetí 464.600 vozů, meziročně o 5,8 procenta méně. Nižší dodávky ovlivnilo hlavně zahájení výroby nových modelů Octavia a Superb. V červnu mladoboleslavský výrobce aut vyrobil 87.400 vozů, a zvýšil tak meziročně svůj tržní podíl na evropském trhu o 0,2 procenta na 4,1 procenta.
Více informací

Neočekávaně velký propad HDP o 2,4 procenta v prvním čtvrtletí zhoršil ekonomické prognózy pro celý rok 2013. Za letošní rok by tak měla česká ekonomika klesnout o 0,8 procenta.
Více informací

Hypoteční trh vzrostl v prvním pololetí podle odhadu bank o více než 15 procent. O růst se zasloužilo především refinancování hypoték. Hypotéky je nyní možné pořídit prakticky nejlevněji v historii. Průměrná úroková sazba hypoték v květnu klesla pod tři procenta.
Více informací

Skoro polovina Čechů a Češek si myslí, že v příštích dvou letech nezaměstnanost v Česku ještě poroste. Její snížení očekává jen desetina lidí. Přibývá těch, podle nichž je práci obtížné sehnat. Tento názor má víc než polovina dotázaných.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku se v červnu snížila na 7,3 procenta z květnových 7,5 procenta. Úřad práce evidoval 540.473 uchazečů o zaměstnání, z toho 525.100 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce.
Více informací

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek rozhodl o tom, že stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard Kč méně. Sníží se tak úrokové náklady. Státní dluh proto klesne meziročně poprvé za 15 let. Podle strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2013 si ministerstvo financí chtělo letos půjčit 230,7 miliardy Kč.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU