Rokycany připravují zónu na bydlení až pro 600 domků

16.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rokycany 16. července (ČTK) - Rokycany připravují obří zónu pro bydlení v části Pod Čilinou ve směru na Plzeň. Na plochu se má vejít až 600 menších rodinných domů. Téměř 40hektarová lokalita pro bydlení je v územním plánu. Čtrnáctitisícové město rozdělí území na tři etapy. První část pozemků, necelou třetinu, chce vykoupit a začít s jejich přípravou samo, což potrvá zhruba pět let, řekl dnes ČTK starosta Rokycan Vladimír Šmolík (ČSSD).

"Vybudovali bychom sítě včetně silnic a poté prodávali pozemky. Zájem o bydlení je, hlavně o malé rodinné domky," uvedl. Město chce v první etapě připravit plochu pro zhruba 150 domků. "Jednáme s realitní kanceláří, která plochu prodává. Zatím chtějí velké peníze, ale my zaplatíme 'jen' rozumnou sumu," uvedl. Drahé pozemky by parcely zdražily. S jejich cenou se chce město dostat ideálně o 200 až 300 korun za metr čtvereční pod částku, za niž nyní prodává 11 parcel na Oseckém vrchu. Tam radnice nabízí už zhruba dva roky parcely za 1490 Kč/m2. Zatím jich prodala šest. Kupci vyčkávají kvůli krizi a zároveň očekávají, že radnice nabídne nižší ceny. Město ale nezlevnilo, protože peníze akutně nepotřebuje a také nechce, aby byl projekt ztrátový.

Rokycany jsou vzdálené asi 15 kilometrů od Plzně, kde je dostatek pracovních příležitostí. Město v nové zóně, kde vlastní pouze menší část plochy, chystá přeložku elektřiny a plynu, dohromady za zhruba 13 milionů Kč. Nadzemní elektrické vedení půjde pod zem a vysokotlakou stanici plynu nechá radnice přesunout na okraj perspektivní zóny.

Rokycany tam zatím počítají pouze s rodinnými domy. "Ale celá zástavba o velikosti větší vesnice by si zasloužila také nějaký obchod, sociální sféru, možná školku. Nemůže to být satelit bez ničeho," uvedl starosta. Město už vytvořilo přípravný tým, který se snaží projekt uspíšit. Jsou v něm zastupitelé, podnikatelé jako vlastníci pozemků, pracovníci odboru rozvoje města a stavebního úřadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK