Rakousko poskytne další peníze bance Hypo Alpe Adria

19.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 19. července (ČTK) - Rakousko vloží dalších 700 milionů eur (přes 18 miliard Kč) do finančního ústavu Hypo Alpe Adria. Rakouská vláda byla koncem roku 2009 nucena banku zestátnit, aby zabránila jejímu kolapsu v důsledku světové finanční krize. Dodatečná státní pomoc má podle agentury Reuters bance pomoci splnit požadavky na kapitálovou vybavenost.

Banka již od přechodu do státního vlastnictví v rámci státní pomoci obdržela přes dvě miliardy eur. Evropská komise nyní tlačí na rozdělení banky a na rozprodej jejích jednotlivých částí. Tempo restrukturalizace, které Brusel navrhuje, je však podle vedení banky i rakouské vlády příliš rychlé.

Hypo se výrazně angažuje na trzích bývalé Jugoslávie. Rakouské ministerstvo financí tento měsíc uvedlo, že Evropské komisi byl předložen plán, který firmě dává více času na prodej jejích aktivit na Balkáně. Ministryně financí Maria Fekterová doufá, že Vídeň se na tempu restrukturalizace banky dokáže s Bruselem dohodnout.

Mezinárodní měnový fond (MMF) nedávno uvedl, že problémy kolem společnosti Hypo finanční stabilitu Rakouska neohrožují. Vídeň by ale prý měla při omezování činnosti banky vystupovat aktivněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK