Výrobce elektroniky Philips ztrojnásobil čtvrtletní zisk

22.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 22. července (ČTK) - Nizozemský výrobce elektroniky Philips ve druhém čtvrtletí více než ztrojnásobil čistý zisk na 317 milionů eur (přes osm miliard korun) ze 102 milionů eur před rokem. Oznámila to dnes firma, která v uplynulých dvou letech snížila počet zaměstnanců, prodala některá aktiva a zaměřila se na své základní činnosti.

Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 262 milionů eur. Tržby stouply o tři procenta na 5,65 miliardy eur. Firma zaznamenala silný růst na rozvíjejících se trzích, například v Číně, Rusku a Latinské Americe.

Společnost navzdory nejistotě ohledně hospodářského vývoje potvrdila své cíle pro celý letošní rok. "Při pohledu na druhou polovinu roku 2013 nás znepokojují ekonomické nejistoty po celém světě. Nadále jsme však odhodláni dosáhnout svých letošních finančních cílů," prohlásil generální ředitel podniku Frans van Houten.

Philips je největším výrobcem osvětlovací techniky na světě a patří mezi tři největší výrobce zdravotnické techniky. Firma prodala většinu výroby spotřební elektroniky, včetně výroby televizí, audia a videa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK