20 tipů, kam jet na Vysočinu a jih Moravy

23.07.2004 | , Finance.cz
FinTriky


Dnes končíme naše putování po Česku a máme pro vás "pomyslnou" třešničku na dortu - dvacítku míst na Vysočině a Jižní Moravě, kam stoprocentně stojí za to vyrazit na prázdninový výlet.

Téma týdne: Dovolená v Česku nemá chybu


KAM VYRAZIT V KRAJI VYSOČINA?

Do regionu ležícího v srdci naší republiky se můžete vypravit především za nádhernou přírodou, koupáním v rybnících, zatopených lomech (například Horní Cerekev nebo Čeňkov u Třeště) či koupalištích (mimo jiné Jihlava, Třebíč, Moravské Budějovice), kvůli atraktivním cykloturistickým terénům, památkám a exotickým zvířatům nebo (jak je v posledních letech také obvyklé) nákupnímu centru (Jihlava).  Letní turistickou sezónu zajišťuje na Vysočině 34 informačních center. Najdete je ve větších i menších městech regionu. Kromě tradičního bezplatného podávání turistických informací nabízí propagační materiály a mapy, předprodej vstupenek na akce v daném regionu, případně provozují průvodcovskou službu nebo veřejný internet.


Kam se třeba vydat a co navštívit?

  • Jihlava - krajské město s nádhernou zoologickou zahradou, akvaparkem "Vodní ráj", starobylým středem města a katakombami, pivovarská restaurace 
  • Polná - expozice Stará Polenská škola na Poděbradově ulici, synagoga 
  • Telč - zámek, park s klasicistním skleníkem, "kouzelné" náměstí s domy s podloubím plné cukráren, restaurací a obchůdků se suvenýry, festival folkové hudby "Prázdniny v Telči" od 30. července do 15. srpna
  • Žďár nad Sázavou - poutní kostel sv. J. Nepomuckého na Zelené hoře, zámek, festival Horácký džbánek o víkendu 20. - 21.8. 
  • Třebíč - Městská věž, Zadní synagoga, Židovský hřbitov, koupaliště Polanka
  • Dalešice - muzeum rakousko-uherského pivovarnictví, pivovarská hospoda, místo natáčení filmu Postřižiny
  • Pelhřimov - renesační a barokní měšťanské domy (nejen na náměstí), Muzeum rekordů a kuriozit
  • Křemešník - barokní kostel Nejsvatější Trojice, Větrný zámek medailéra Šejnosty, rozhledna Pípalka, nádherná příroda s možnostmi rekreačního a sportovního vyžití.
  • Lipnice nad Sázavou - hrad, Památník Jaroslava Haška, hostinec U České koruny (jeho majitelem je spisovatelův vnuk Richard Hašek), festival "Folková Lipnice" (7. - 8.8.)


Kde se ubytovat?

Na Vysočině naleznete nespočet kempů, ubytoven, penzionů či hotelů. Každý si může vybrat ubytování "šité na míru". Při hledání vám jistě pomůže stránka Krajského úřadu kraje Vysočina. Ceny za ubytování v rekreačních objektech začínají již na 100 korunách na osobu a den. V kempech se pod vlastním stanem pochopitelně vyspíte ještě levněji.
 

Jak tam dojet?

Nejflexibilněji se na Vysočině budete (jako asi úplně všude po ČR) pohybovat autem, rozsáhlá je i síť cyklostezek (počítejte ale s kopcovitým terénem). Je otázkou, nakolik vám z časového hlediska "padnou do noty" autobusové či vlakové spoje. Mezi většími městy nebude (hlavně pokud se autobusů týče) problém, horší to bude, když zavítáte stranou těchto center. Tam mohou jet třeba jen dva spoje za den.

Východiskem dovolené na Vysočině by mohla pro vás být Jihlava. Jak do tohoto města (v Česku známém asi hlavně díky hokejistům, pivu Ježek a kávě Jihlavanka) dojedete z Prahy a Brna?

  • Praha - Jihlava: Z hlavního města ČR do centra Vysočiny se dostanete v ranních hodinách nejlépe přímými autobusy s odjezdy v 5:45 a 7:30. Doba jízdy je 110 minut, obvyklá cena se pohybuje mezi 90 - 110 Kč. 
  • Brno - Jihlava: Z jihomoravské metropole odjíždějte v brzkých hodinách také raději autobusy. Jsou rychlejší a levnější než vlaková spojení. Odjezdy jsou stanoveny na 6:00 nebo 6:15. Cena je tentokrát v rozmezí 60 - 80 Kč.

Další autobusové či vlakové spoje si přesně podle vaší potřeby v klidu vyhledejte a vytiskněte na internetových stránkách www.jizdnirady.cz . Pokud pojedete autem, pak Jihlava leží u dálnice D1 téměř uprostřed cesty mezi Prahou a Brnem. Sjezdy Jihlava nebo Velký Beranov nemůžete minout. 

 

KAM VYRAZIT V JIHOMORAVSKÉM KRAJI?

Na Jižní Moravě si musí určitě každý turista přijít na své. Najde zde nádherné hrady a zámky, koupaliště a přehrady ke koupání, vodním sportům a rybaření, vinné sklípky i jeskyně. I v tomto případě jsme se snažili vybrat pro vás top místa, kde strávit volný čas o prázdninách.


Kam se třeba vydat a co navštívit?

  • Brno - ZOO, plavby lodí po přehradě, hrad Špilberk, katedrála na Petrově, muzeum prehistorie Anthropos, Technické muzeum, vila Tugendhat, Masarykův okruh (Velká cena se letos koná od 20. do 22.8.), obří nákupní centra, multikina (Velký Špalíček, Olympia) 
  • Slavkov - barokní zámek s výjimečným oválným Sálem předků, obrazárnou, muzeem a napoleonskou expozicí. V blízkosti města se nachází Mohyla míru - památník obětem Bitvy tří císařů a další muzeum, koupaliště
  • Šiklův Mlýn - westernové městečko se spoustou atrakcí - speciální programy (rodeo, taneční show, Čundr Country Show), kaskadéři, pyrotechnici, jezdci, koně, nebezpečné scény, soutěž návštěvníků v jízdě na elektrickém býku, rýžování zlata, půjčovna kostýmů, vstup stojí 150 Kč za  dospělou osobu a 60 Kč za dítě od 4 do 12 let, POZOR: kdo přijede na kole, platí poloviční vstupné!
  • Moravský kras - rozsáhlé krápníkové jeskyně - Punkevní (POZOR: vstup se vyplatí rezervovat dostatečně předem), Kateřinská, Balcarka, Sloupsko - šošůvské, propast Macocha, prohlídka jízdou na lodičkách, vstupy pro dospělou osobu od 40 Kč
  • Vranovská přehrada (aneb Moravský Jadran) - ideální místo pro aktivní dovolenou u vody, ale i rybáře a cyklisty, v její bezprostřední blízkosti se nachází barokní zámek Vranov nad Dyjí (sbírka vzácných obrazů, soch, keramiky a bytové kultury), hrad Bítov s rozsáhlými kolekcemi historických zbraní a vycpaných zvířat (zejména psů), respektive zříceniny hradu Cornštejna. Parníky na přehradě sice nejezdí, její část si můžete objet na šlapadle nebo loďce. Půjčit si je můžete již od 30 Kč na hodinu. 
  • Lednice - zámek s nádherným parkem (normální vstupné 60 Kč), Minaret, Janův hrad, skleník, akvárium, projížďky lodí, ukázky dravých ptáků 
  • Mikulov - barokní zámek (sídlo Regionálního muzea, expozice vinařství, obří sud), Ditrichštejnská hrobka, historické náměstí, Židovská čtvrť 
  • Strážnice - zámek (mj. expozice lidových hudebních nástrojů), skanzen, koupaliště, cykloturistika
  • Dolní Věstonice - vinařská obec s řadou malebných vinných sklípků. Nedaleko ní bylo odkryto světoznámé sídliště lovců mamutů, nejslavnějším nálezem je soška Věstonické Venuše. V budově bývalé radnice se můžete navštívit  archeologickou expozici. 
  • Laa an der Thaya (hraniční přechod Hevlín/Laa) - termální koupaliště s vodou až 36°C, divoká voda, tobogán, solária, sauny, Aroma tempel (Sauna jako za časů římských císařů), kino. Vstupné pro dospělou osobu: 16,30 EUR, pro dítě od 3 do 14 let 9,30 EUR, děti do 3 let zdarma.


Kde se ubytovat?

Databázi ubytovacích možností v Jihomoravském kraji naleznete mimo jiné na internetové stránce www.jizni-morava.cz . I zde jsou nabídky hotelů, motelů, penzionů, kempů a jiných zařízení rozsetých po celém regionu.
 

Jak tam dojet?

Tak jako na Vysočině jsme za východisko pro cesty po kraji mohli považovat Jihlavu, tak lze při cestách po jihu Moravy začít v Brně. Z Prahy do Brna vás mimo jiné po dálnici D1 bez zastávky dovezou luxusní rychlíkové autobusové spoje hned několika společností. Lístky si lze zakoupit mimo jiné na autobusovém nádraží Praha - Florenc. Cena činí cca 150 Kč, studenti mívají u některých dopravců slevu. Namátkou jmenujme dva ranní spoje odjíždějící do Brna pravidelně každý den v 5:45 a 6:00 hod. V Brně jste za dvě a půl hodiny.

Jihomoravský kraj je ovšem rozlehlý. Proto vám pro vyhledání optimálního spojení přímo do místa, které chcete navštívit, doporučujeme opět použít internetové stránky www.jizdnirady.cz .

 Další finanční tipy a triky najdete na stránce http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Jaroslav Paclík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky