Tesco SW získala od MMR další stamilionovou zakázku

24.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. července (ČTK) - Monitorovací systém, který zajišťuje čerpání peněz z evropských fondů, bude i v následujících letech provozovat olomoucká IT firma Tesco SW. Inkasuje za to 636 milionů korun (včetně DPH). Smlouvu s ní uzavřelo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) už na začátku června. Vyplývá to z materiálu, se kterým se dnes seznámila vláda a který má ČTK k dispozici. S olomouckou firmou se přitom resort dříve přel o vlastnictví stávajícího systému.

"Dne 6. června 2013 byla podepsána Smlouva o dílo na dodávku Aplikace MS2014+, která představuje základ monitorovacího systému strukturálních fondů pro programové období 2014 - 2020," stojí v materiálu pro vládu, podle nějž uzavření smlouvy i nyní provázely komplikace. "Vzhledem k průběhu výběrového řízení došlo k podpisu smlouvy o přibližně tři měsíce později oproti původním předpokladům," připouští materiál. Monitorovací systém přitom musí začít fungovat hned od 1. ledna 2014.

Za pořízení aplikace MMR zaplatí včetně DPH 60 milionů korun, zbytek jsou náklady na následující provoz. Původně však měl resort zaplatit ještě více, odhadovaná cena zakázky totiž byla dokonce 1,1 miliardy korun s DPH.

Olomoucká firma získala zakázku ve veřejném výběrovém řízení, kterého se spolu s ní účastnilo dalších šest firem či uskupení. Tesco SW nabídlo nejnižší cenu, druhá nabídka v pořadí byla o 20 milionů korun dražší. Právě cena tvořila 60 procent hodnocení.

MMR přitom bylo v minulých letech kvůli současnému monitorovacímu systému terčem kritiky. Úřad totiž uzavřel v roce 2001 smlouvu o provozu systému v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Kvůli tomu Brusel odmítl tento program proplatit, stamiliony tak šly ze státní kasy. Pořízení systému kritizovaly také Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tvůrci a správci stávající aplikace MSC2007+, společnosti Tesco SW a S&T, nyní inkasují za její provoz 187 milionů korun ročně. Dalších více než sto milionů korun muselo MMR zaplatit v roce 2009, kdy s těmito společnostmi uzavřelo licenční smlouvu a dohodu o narovnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK