Jak úsporně vytápět? Začněte výběrem vhodného kotle

26.07.2013 | , Finance.cz
BYDLENÍ


V horkých letních dnech by na topnou sezónu myslel málokdo. Jenže zima se jednou zeptá, co jste dělali v létě… Je ideální doba na výměnu kotle, který vám pomůže snížit účet za vytápění. Jak ho vybrat a správně provozovat? Připravte se na topnou sezónu již nyní!

Za vytápění utratí domácnosti každý rok nemalé peníze. Konkrétní cena se samozřejmě odvíjí od celé řady faktorů – rozhoduje nejen typ kotle a zdroje tepla, ale důležité jsou i tepelné ztráty domu. Právě podle tepelných ztrát bychom měli vybrat hlavní parametr nového kotle, tedy jeho výkon.

„Výkon by měl být určen vždy na základě přesných znalostí tepelných ztrát vytápěného objektu, což by měl dle platných norem a předpisů určit projektant, specialista v oboru TZB – vytápění. Často se setkáváme s dotazy, jaký výkon kotle bude potřeba pro dům nebo byt určité kubatuře vytápěného prostoru, na řadu praktických případů existují přibližná empirická pravidla, ale vše je pak jenom hrubý odhad,“ uvedl Pavel Kvasnička ze společnosti Bosch Termotechnika.

Jak se určují tepelné ztráty domu?

Tepelné ztráty domu si zjednodušeně řečeno můžeme představit jako energii, která uniká přes obálku, okna, dveře a střechu objektu. Čím vyšší tepelné ztráty jsou, tím více energie je na vytápění potřeba.

Konkrétní výpočet tepelných ztrát vychází z rozměrů a konstrukce stavby, druhu použitých stavebních materiálů a zateplení, roli hraje velikost zasklených ploch, tepelně-izolační vlastnosti použitých materiálů, typ střešní krytiny, ale také orientace domu vzhledem ke světovým stranám.

TIP: Výpočet tepelných ztrát domu upravuje norma ČSN EN 12 831 Výpočet tepelného výkonu, ze které by měl projektant vycházet.

„Výkon kotle se zpravidla vždy volí lehce větší, než jsou přesně vypočítané tepelné ztráty, což je vlastně určená potřeba tepla pro daný dům, stavbu nebo byt při definovaných venkovních podmínkách, tak aby byla ve vytápěném objektu udržená přijatelná tepelná pohoda a vhodné vnitřní prostředí,“ dodal Kvasnička.

Nabídka kotlů je velká – jaký bude ten váš?

Pokud nejste ještě rozhodnuti, jaký zdroj pro vytápění zvolit, je třeba vyřešit i tuto otázku. Každý zdroj energie má pochopitelně své výhody a nevýhody.

Vytápění plynem – je pohodlné, nicméně oproti vytápění dřevem nebo uhlím o něco nákladnější. Průměrná domácnost za něj ročně zaplatí kolem 25 až 35 000 korun. Vybírat můžete z více možností – jako zdroj se používá zemný plyn, tekuté plyny i bioplyn. V případě vytápění plynem je možné z úsporných řešení doporučit kondenzační kotel, který má vyšší účinnost a je s ním spojen i ekologičtější provoz. Oproti klasickému plynovému kotli, kondenzační kotel využívá energii schovanou ve spalinách, které u normálního kotle odchází bez dalšího využití komínem.

Vytápění tuhými palivy – patří k levnějším způsobům. V kotlích na tuhá paliva je možné spalovat hnědé i černé uhlí, dřevo nebo pelety. Poslední dva jmenované zdroje se zároveň řadí k ekologickým palivům. Nicméně kotle na tuhá paliva by měla splňovat neustále se zvyšující parametry účinnosti.

O požadavcích na kotle se více dočtete v článku 15 let starý kotel novým požadavkům nevyhoví. Pokuta 20 000 korun

Vytápění elektřinou – ačkoli cena elektřiny spíše roste, než klesá, zůstává stále často využívaným zdrojem tepla. Moderní elektrické kotle jsou již relativně úsporné, a pokud k tomu ještě přidáme tepelně-izolační vlastnosti nových nebo rekonstruovaných staveb, nemusí být účet za vytápění vysoký.

Alternativní zdroje energie – k vytápění, resp. v našich klimatických podmínkách spíše přitápění je možné využít také solární energii (solárně-termické kolektory).

„Volba konkrétního typu kotle je mj. závislá na možnostech v příslušné lokalitě, na cenách jednotlivých zdrojů energie, řešení příslušné stavby… Tyto parametry pak určují například potřebný prostor pro skladování paliva, případně nádrže nebo zásobníky, prostor pro instalaci kotle, příslušně dimenzované přípojky, rozvody apod.,“ uvedl Kvasnička.

Jak vám kotel může šetřit energii

Až se zima zeptá, možná odpovíte, že máte nový kotel a účtu za vytápění se nebojíte. Příjemně ho můžete ovlivnit také správným provozem nového kotle. Spolehlivý a úsporný provoz kotle je spojený s pravidelnými servisními prohlídkami a není od věci ani vhodné nastavení kotle odborníkem.

„Kotel je vhodné provozovat vždy s některým z regulátorů. Buď s ekvitermním regulátorem, který je vhodný pro kondenzační kotle, nebo s pokojovým termostatem, kdy se regulace kotle řídí teplotou vytápěného prostoru. Přesněji na základě teploty tzv. referenční místnosti, kde se nachází zvolený pokojový termostat,“ dodal odborník.

Pro úsporné vytápění je dobré pamatovat i na běžné zásady, jako je krátké, ale intenzivní větrání, odvzdušnění radiátorů nebo využívání tzv. termostatických ventilů na radiátorech.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ