Umíte japonsky? Vyděláte na tom!

26.07.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Stále více firem z Japonska investuje a zakládá podniky v České republice. Právě ony mají v hledáčku vzdělané mladé lidi s aktivní znalostí angličtiny a komunikativní znalostí japonštiny.

Tito lidé pak obsazují ve společnostech významné a velmi dobře placené pozice. Naučit se tedy alespoň číst a konverzovat japonsky rozhodně stojí za to. Perfektní znalost se potom cení ještě více. "Za překlad či tlumočení z češtiny do japonštiny a naopak si lze za jeden pracovní den vydělat až šest tisíc korun," říká lektor Kohshi Hirayama. Ten poskytuje individuální a skupinové prázdninové i semestrální kurzy pro všechny pokročilostní skupiny v Praze a Brně. Úřední jazyk "Země vycházejícího slunce" se jinak můžete učit nejen soukromě, ale i na univerzitách (například na filosofických fakultách Karlovy univerzity v Praze nebo Masarykovy univerzity v Brně) a vybraných jazykových školách. Mimoto se můžete zúčastnit školení o japonském managementu nebo semináře o japonské kultuře. Nabízí je například brněnský Japonský akademický klub. 


Kde lze v ČR mimo jiné studovat japonštinu?

Zdroj: jednotlivé jazykové školy



Japonština to jsou dvě abecedy a kandži

Každý, kdo se chce naučit japonsky, musí zvládnout dvě abecedy (katakanu a hiraganu) a písmo kandži. Katakana se užívá se pro názvy rostlin, zvířat, dále pak v knihách pro děti, úředních formulářích, vyhláškách a pro přepis nejaponských slov. Hiragana je složitější a slouží pro přepis japonských slov. V každé z abeced je 48 znaků. Některé znaky mají velké množství významů, které se odvíjejí od kontextu věty. Japonská gramatika není příliš složitá. Velmi jednoduchá je pro Čechy i výslovnost. Horší je to již s čtením a překlady. Znaků je tolik, že se i rodilým mluvčím stává, že textu v knize, časopise nebo novinách nerozumí. Navíc má japonština i dva způsoby psaní: píše se buď ve sloupcích zprava doleva nebo v řádcích zleva doprava. Přes tato úskalí se lze tento jazyk s úspěchem naučit. "Studenti se silnou motivací se při individuální výuce v rozsahu asi čtyři vyučovací hodiny týdně obstojně naučí konverzovat již za tři semestry. Při výuce jednou týdně a samostudiu budete potřebovat asi tři roky," sdělil lektor Hirayama.


Japonské investice v ČR rostou
 
"V obchodním rejstříku je aktuálně zaregistrováno 138 japonských společností, z toho 57 výrobních," říká expert agentury CzechInvest pro japonské investice Josef Lébl. Nový výrobní závod klimatizačních jednotek pro automobilový průmysl například otevřela v Liberci firma Denso Manufacturing Czech. Přední výrobce automobilových světlometů, společnost Koito, zase rozšíří výrobu ve svém závodě v Žatci. Firma Asmo zahájila ve Zruči nad Sázavou výstavbu závodu na výrobu elektrických motorků do aut. Velkou investici realizuje také Panasonic AVC Networks Czech v Plzni nebo Toyota v rámci společnosti Toyota Peugeot Citroen Automobile Czech v Kolíně. "V současnosti vedeme jednání o možnosti založení podniku v ČR asi s dvaceti dalšími japonskými investory. Česká města projevují o japonské investory aktivní zájem," uvedl Josef Lébl.


POZOR! Kromě znalosti japonštiny je velkou výhodou uchazeče o zaměstnání v japonské společnosti v ČR aktivní znalost angličtiny. Jak se tento klíčový jazyk učit efektivně a dokonce zdarma, vám poradíme, pokud kliknete sem!

Autor článku

Jaroslav Paclík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 2 krát