Kladenské Lego loni zvýšilo tržby, zisk i výrobu

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kladno 31. července (ČTK) - Kladenské Lego loni zvýšilo zisk před zdaněním z předloňských více než 165 milionů na téměř 200 milionů korun. Tuzemská pobočka dánské společnosti, která je třetím největším světovým výrobcem hraček, loni také zvýšila tržby z prodeje výrobků a služeb z více než 5,5 miliardy korun na více než sedm miliard. Meziroční nárůst výroby činil 26 procent, zjistila dnes ČTK z účetní závěrky společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

"Hlavní nárůst zisku byl způsoben zejména zvýšením objemu výroby a prodeje. V roce 2013 společnost očekává kladné hospodářské výsledky," uvedl ve výroční zprávě prezident kladenského Lega Carsten Rasmussen.

Lego v Kladně v červnu oznámilo, že chystá rozšíření továrny o dalších 48.000 metrů čtverečních a zvýšení výrobní kapacity o 30 procent. Investice by mohla dosáhnout až 1,4 miliardy korun. V nových provozech by postupně mělo najít práci kolem 800 lidí. Výstavba by měla začít letos na podzim. První nové provozy budou otevřeny příští rok a další v roce 2015. Nová výstavba naváže na loňské rozšíření továrny o čtyři výrobní haly za více než 1,2 miliardy korun.

Zisk Lega podle dřívějších informací společnosti vzrostl i celosvětově o více než třetinu na 5,6 miliardy dánských korun (přes 19 miliard Kč) a tržby o čtvrtinu.

Lego patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. V Kladně funguje od roku 2000 a v současnosti zaměstnává kolem 1700 lidí. Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček. Na světě ji proslavily stavebnice z umělohmotných kostiček. Kromě továren v ČR a Dánsku společnost hračky pro evropský trh vyrábí také v Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK