Vláda schválila novelu zákona o veřejných zakázkách

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Po jednání kabinetu to uvedl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu tohoto zákona.

Takzvaná technická novela zachovává u veřejných zakázek malého rozsahu na stavební práce limit tři miliony korun, stávající podoba zákona ho od prvního ledna příštího roku snižuje na milion korun. Novela mění také povinnost zrušit zadávací řízení, pokud přijde jen jedna nabídka. To podle Lukla, který na ministerský post přišel jako starosta Kyjova, paralyzuje hlavně malé obce, do jejichž výběrových řízení se často hlásí pouze jediný zájemce.

Novelu ministerstvo připravilo poté, co analýza nynější legislativní úpravy ukázala na několik problematických míst. Nová úprava ruší například i povinnost zrušit výběrového řízení kvůli jedné nabídce, při opakovaném vypsání zakázky bude moci zadavatel nově hodnotit i jediného zájemce. U opakovaných zakázek také odpadá povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc.

MMR by chtělo, aby novela prošla celým legislativním procesem do konce roku tak, aby mohla začít platit hned od 1. ledna 2014.

Kromě této technické novely začne ministerský tým v září připravovat kompletní novou podobu zákona, která ho sjednotí s chystanou evropskou legislativou. "Na základě nových evropských předpisů musíme připravit zcela novou právní normu, kterou musíme přijmout do dvou let od přijetí evropských předpisů," poznamenal ministr Lukl. O jaké změny přesně půjde bude jasné až po schválení příslušných směrnic v EU.

Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách platná od dubna 2012 snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony. Od 1. ledna 2014 pak má pro obě oblasti veřejných zakázek platit stejná výše limitu - jeden milion korun bez DPH. Kromě toho musí být všechny dokumenty a informace související s veřejnou zakázkou veřejné. Novela také zrušila u veřejných zakázek losování. Zadavatel musí nově zveřejňovat také konečnou cenu za zakázku a seznam subdodavatelů. Důvodem přijetí novely bylo zvýšení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK