Výrobci pečiva Penamu klesly loni tržby i zisk

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 31. července (ČTK) - Po předloňských rekordních tržbách a zisku se společnosti Penam loni zhoršily ekonomické výsledky. Významnému tuzemskému výrobci pečiva klesly tržby z 3,96 miliardy na 3,79 miliardy korun a zisk ze 162 milionů na 142,1 milionu korun. I přesto jsou to ve srovnání s posledními lety velice dobré výsledky a společnost má stále cíl stát se jedničkou na českém pekárenském trhu. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin.

"Loňský rok byl ekonomicky náročný. Navzdory tlaku hospodářské recese byl ale rokem ziskovým a podařilo se držet zaměstnanost," uvedl ve zprávě místopředseda představenstva David Huzlík. Počet zaměstnanců se snížil stejně jako o rok dříve o 70, loni tak v Penamu pracovalo 2099 lidí.

Loni Penam investoval do pekáren v Českých Budějovicích, Olomouci, Martinově a do mlýnu v Kroměříži. Optimalizoval rozvozové linky v pekárnách v Brně (HEPEK), v Martinově a Třebíči.

Společnost se také snaží přizpůsobovat se požadavkům trhu. "Loni se projevil vzrůstající trend v oblasti předpečených výrobků, začal být zájem i o chleba. Rozšířil se sortiment předpečeného zboží i u běžného a jemného pečiva. To se zchladí a následně je lze dopékat," uvedl Huzlík.

Penam má dceřiné společnosti ještě na Slovensku a v Maďarsku. Ve druhé jmenované zemi se povedlo zavést výrobu ze surovin, která neobsahují "éčka", tedy různé konzervanty či barviva. Supermarkety totiž vyžadují výrobky bez nich. "Vývoj byl také směřován do vakuového chlazení a balení, které prodlužují trvanlivost pečiva," dodal Huzlík.

Letos chce firma dále vytypovávat suroviny bez "éček", redukovat alergenní látky ve výrobcích a zvýšit efektivitu při výrobě chlebů a vek s cílem zlepšení kvality. Chce také dokončit projekt vakuového chlazení jemného pečiva.

Firma vznikla jako TERO Rosice v roce 1992, Penam se jmenuje od roku 1999 a patří do skupiny Agrofert. V Česku vlastní pekárny a mlýny na Moravě, v Čechách pekárnu v Českých Budějovicích a snaží se o další akvizice na Slovensku. V dřívějších letech se nepodařila fúze s dalším velkým hráčem na trhu United Bakeries.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK