MMF: Kypr dělá pokrok, zřejmě splní podmínky finanční pomoci

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 31. července (ČTK) - Kypru se daří plnit podmínky mezinárodního záchranného programu, i když vyhlídky jeho ekonomiky jsou v krátkodobém výhledu nejisté. V závěru první čtvrtletní hodnotící mise na Kypru to ve společném prohlášení uvedli mezinárodní věřitelé tohoto zadluženého středomořského ostrova - tedy Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF).

"Naše celkové hodnocení je takové, že program pro Kypr postupuje podle zadaných kritérií," uvedli věřitelé. "Díky probíhajícím zásadním krokům fiskální konsolidace a rozvážnému plnění rozpočtu byly splněny všechny fiskální cíle," sdělili věřitelé ve společném prohlášení.

Ekonomické vyhlídky ale podle nich zůstávají v krátkodobém výhledu složité. Ukazatele důvěry se dostaly z minim, kterých dosáhly v dubnu. Trh práce ale prý oslabil víc, než se čekalo, a nezaměstnanost dál roste. MMF podle šéfky jeho kyperské mise nevidí důvod, proč své již tak pesimistické prognózy výkonnosti ostrovní ekonomiky pro následující roky měnit, napsala agentura AFP.

MMF ve své květnové zprávě předpověděl, že kyperská ekonomika letos klesne o 8,7 procenta a v příštím roce o 3,9 procenta. K růstu se vrátí až v roce 2015.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deseti miliard eur (téměř 260 miliard Kč). Dohodu však provázejí přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Země na základě podmínek finanční pomoci uzavřela banku Laiki, což je druhá největší banka na Kypru, a velké vkladatele donutila přispět k rekapitalizaci největší banky v zemi, finančního ústavu Bank of Cyprus. Její rekapitalizace byla dokončena v úterý. Velcí střadatelé v ní přišli o 47,5 procenta svých vkladů nad 100.000 eur, které jim stát vyměnil za akcie banky. V nové Bank of Cyprus budou vlastnit celkem zhruba 81 procent kapitálu.

Bank of Cyprus je první bankou od vypuknutí krize v eurozóně, kterou nezachraňoval stát, ale střadatelé. Největším individuálním akcionářem banky ale bude pozůstatek po zkrachovalé Laiki, která v nové bance vlastní podíl 18 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK