Gazprom v červenci výrazně zvýšil dodávky plynu do Evropy

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 1. srpna (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom v červenci meziročně zvýšil vývoz do Evropy téměř o třetinu, ačkoli se evropští odběratelé snaží snížit svou závislost na jeho dodávkách. Export do Evropy podle firmy činil 470 milionů krychlových metrů denně, což představuje pětileté maximum. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Gazprom letos hodlá zvýšit dodávky plynu do Evropy na 152 miliard krychlových metrů z loňských 139 miliard. Společnost je hlavním dodavatelem plynu pro řadu zemí ve střední a východní Evropě, včetně České republiky, Polska a Maďarska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol.

Na evropském trhu nyní Gazprom čelí rostoucím konkurenčním tlakům. Šéf exportní divize Gazpromu Alexander Medveděv začátkem června uvedl, že Gazprom v letošním roce sníží ceny zemního plynu pro své evropské zákazníky. Průměrná cena u dlouhodobých kontraktů by podle něj měla klesnout o zhruba pět až osm procent na 370 až 380 dolarů (asi 7300 až 7500 Kč) za 1000 metrů krychlových.

Medveděv začátkem roku prohlásil, že Gazprom hodlá během příštího desetiletí posílit své dominantní postavení na evropském trhu. Gazprom však v Evropě čelí růstu konkurence, který souvisí mimo jiné s pokračujícím rozmachem těžby z břidličných formací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK