Granette/Starorežná loni kvůli metanolové aféře klesly tržby

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 2. srpna (ČTK) - Společnosti Granette & Starorežná Distilleries, která je druhým největším producentem lihovin v Česku, loni kvůli metanolové aféře klesl prodej meziročně o pětinu a její tržby za prodej vlastních výrobků a služeb se snížily o 11,3 procenta z 522 milionů korun v roce 2011 na 463 milionů korun. Hospodaření likérky Granette/Starorežná loni skončilo ztrátou 23,8 milionu korun po čistém zisku 2,8 milionu korun v roce 2011. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Granette/Starorežná. V první polovině letošního roku firma opět vykazuje růst tržeb.

"Prodej lihovin Granette & Starorežná Distilleries (v roce 2012) meziročně klesl o 18 procent. Pokles byl způsoben zářijovou metanolovou aférou a následně státem vyhlášenou prohibicí," uvedl ředitel likérky Pavel Kadlec, podle kterého metanolová aféra poznamenala celý tuzemský trh s lihovinami až do konce roku 2012. "Trh se na konci roku propadl o více jak 20 procent. Ztráty společnosti spojené s prohibicí a následnými opatřeními byly vyčísleny na vice jak 30 milionů korun," podotkl Kadlec.

Export se loni na tržbách likérky Granette & Starorežná Distilleries podílel zhruba deseti procenty a obnášel 48 milionů korun, nedokázal však nahradit výpadek prodeje na tuzemském trhu. Společnost v roce 2012 vyvážela lihoviny do více jak dvou desítek zemí, přičemž více než polovina exportu připadla na Slovensko.

Ve finančních plánech na letošní rok vedení likérky navzdory dozvukům metanolové aféry počítá s růstem tržeb a kladným výsledkem hospodaření. V prvním pololetí letošního roku Granette & Starorežná Distilleries zvýšila tržby o čtyři procenta. Nárůst likérka zaznamenává především u značkové vodky. Celkový prodej zůstal podle Kadlece v meziročním srovnání zhruba na stejné úrovni jako loni.

Na letošních tržbách se pozitivně podepsal i stoupající vývoz. Granette/Starorežná se etablovala na trzích jižní Ameriky, Mexika, ale třeba i Polska či Turecka. Nyní se připravuje export do Číny. Likérka Granette/Starorežná slaví se svým absintem úspěchy také v Chile.

Společnost Granette & Starorežná Distilleries je v tuzemsku druhým nejvýznamnějším producentem lihovin. Vznikla v roce 2011 sloučením společností Granette a Starorežná Prostějov. Roční produkce firmy činí zhruba 120.000 hektolitrů alkoholických nápojů. Do jejího výrobního portfolia patří více než stovka produktů, například Stará myslivecká, Starorežná či Hanácká vodka. Loni firma dokončila přesun výroby likérů z Ústí nad Labem do Prostějova.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK