Co týden dal? Lidé si loni z lesa přinesli 7 miliard Kč

02.08.2013 | , Finance.cz
Press centrum


Z tuzemských lesů si lidé v loňském roce přinesli houby a lesní plody v přepočtu za rekordních sedm miliard korun. Loňský sběr byl z dlouhodobého hlediska nadprůměrný i co se týče množství, když dosáhl 48.800 tun. Více v pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Cena akcií největší světové internetové sociální sítě Facebook se poprvé za více než rok dostala nad svou emisní hodnotu. Akcie Facebooku vstoupily na burzu 18. května 2012 s cenou 38 dolarů za kus. Během prvního dne se cena vyšplhala až na 45 dolarů, poté však rychle klesla, a od té doby se držela pod emisní hodnotou.
Více informací

Kypru se daří plnit podmínky mezinárodního záchranného programu, i když vyhlídky jeho ekonomiky jsou v krátkodobém výhledu nejisté. V závěru první čtvrtletní hodnotící mise na Kypru to ve společném prohlášení uvedli mezinárodní věřitelé tohoto zadluženého středomořského ostrova - tedy Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF).
Více informací

Vývoz ropy z Libye se během posledních dvou dnů snížil o zhruba 70 procent a pohybuje se pouze kolem 330.000 barelů denně. Na vině jsou protesty, kvůli nimž byly uzavřeny hlavní terminály na vývoz suroviny. Uvedla to tamní vláda. Protesty se podle agentury Reuters týkají také nespokojenosti s výší platů ve vývozních přístavech.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání nechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Investoři teď čekají na odpolední tiskovou konferenci šéfa ECB Maria Draghiho, který by se měl vyjádřit k dalším plánům banky. Zajímat je bude především postoj ECB k další podpoře ekonomiky.
Více informací

Cena severomořské ropy Brent se poprvé od začátku dubna vrátila nad 110 dolarů za barel. Příznivé údaje o vývoji světové ekonomiky totiž zlepšily výhled poptávky po ropě a její ceny tlačí vzhůru i výpadky v dodávkách z Afriky a z Iráku.
Více informací

Austrálie hodlá začátkem roku 2016 zavést daň na bankovní vklady. Získané peníze budou směřovat do fondu pro pojištění bankovních vkladů, oznámila vláda. Předpověděla, že nová daň v období od ledna 2016 do července 2017 vynese 733 milionů australských dolarů (téměř 13 miliard Kč).
Více informací

Ruský plynárenský gigant Gazprom v červenci meziročně zvýšil vývoz do Evropy téměř o třetinu, ačkoli se evropští odběratelé snaží snížit svou závislost na jeho dodávkách. Export do Evropy podle firmy činil 470 milionů krychlových metrů denně, což představuje pětileté maximum.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v červnu opět vzrostly. Ve srovnání s květnem stouply o 4,3 miliardy korun na 1,179 bilionu Kč, meziročně byly vyšší o 45 miliard korun.
Více informací

Vláda schválila novelu, která mimo jiné zachovává současný limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun. Po jednání kabinetu to uvedl ministr pro místní rozvoj František Lukl. Do Poslanecké sněmovny by se materiál mohl dostat v září. Jde už o dvacátou novelu tohoto zákona.
Více informací

Tuzemští včelaři získají v následujících třech letech z evropských fondů a státního rozpočtu více než 230 milionů korun. Nařízení, které to umožní, schválila vláda. Dotaci budou včelaři moci využít například na obnovu včelstev, boj proti nemoci varroáza či na rozbory medu. Systém dotací do včelařství funguje již devět let a objem dotací stále roste.
Více informací

Lidé si loni přinesli z tuzemských lesů houby a lesní plody v přepočtu za rekordních sedm miliard korun. Loňský sběr byl z dlouhodobého hlediska nadprůměrný i co se týče množství, když dosáhl 48.800 tun. Vyplývá to ze Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství, která byla na programu jednání vlády. Zejména houbaření je v Česku tradiční oblíbenou zálibou.
Více informací

Kraje mohou získat na obnovu majetku poškozeného červnovými záplavami až 85 procent nákladů. Dosud mohly žádat jen o polovinu. Navýšení v rámci Strategie obnovy území schválila na dnešním jednání vláda. Reálně tak od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) dostanou podle dosud hlášených škod navíc 35 milionů korun, celkem tedy 84 milionů korun.
Více informací

Zdražování pohonných hmot u českých čerpacích stanic po čtyřech týdnech skončilo. V uplynulém týdnu klesla cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 o tři haléře na průměrných 36,91 koruny za litr. Nafta zlevnila o šest haléřů na 36,28 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv dlouhodobě sleduje.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v červenci klesl na 27,6 miliardy korun z červnových 31,5 miliardy Kč. Oznámilo to ministerstvo financí. Loni v červenci deficit činil 51,7 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard korun.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum